KOMENTAR

INOSLAV BEŠKER: KOLIKO TREBA BITI BIJEDAN PA SUPERIORNOST ISKALJIVATI NAD ZADNJIMA? Nezamislivo poniženje u godini milosrđa. Mokrili po prosjakinji

 foto: youtube

Nekoliko navijača praške Šparte kratilo je čas prije utakmice s Laziom u Rimu u četvrtak mokreći po prosjakinji koja se skutrila ničice na Anđeoskome mostu, prema Anđeoskoj tvrđavi, na trasi kojom prolaze hodočasnici Svete godine milosrđa. Teško je u njihovoj "šaljivoj lepršavosti" naći išta anđeoskoga, u njihovu oholom ponižavanju nezaštićene žene išta milosrdno. Jalova je utjeha da će tu svoju moralnu bijedu bahati Česi odnijeti doma mami u Prag - i on je u istoj Uniji s nama, a nije da nismo vidjeli kako po Rimu divljaju i otvoreno kradu naši sunarodnjaci. Nipošto jedini.

Ne dao Bog pomisliti da su svi navijači bagra, ali nema sumnje da se mnoga bagra presvlači u navijače da bi, zaštićena brojnošću krda, sramotila i majku domovinu i rođenu mater (a i oca, ne budimo nepravedni). Prije nekoliko dana su navijači PSV-a iz Eindhovena u Madridu na Plazi Mayor bacali prosjakinjama sitniš na tlo, komad po komad, i poticali ih kao bikove, kličući "Olé!"



Sparta Prague fans in Rome by MrBlackHoleMoon

Jučer je la Repubblica objavila razgovor s rimskom žrtvom, jednom od onih prosjakinja koje se zabrade maramom i saviju ničice, da im se lice ne vidi. Znao sam posumnjati da je ispod curica koja se pravi staricom - ali ovaj put bih bio u krivu. Ta trostruko ponižena žena - em sirotinja u potrošačkom miljeu, em Romi u rasističkoj Evropi, em izložena spolovilu i mokraći besramnih skinheadsa - zove se Isabel i ima 45 godina, spava pod jednim mostom na Tibru, prosi na drugome, a muž Carol Victor na trećemu, da bi sve što skucaju poslali u Sedmogradsku, u rumunjski Sibinj, gdje su sinovi (22 i 1), kćeri (10, 6 i 3), te unuk (7). Veli da su imali krave, pasli ih, prodavali sir i mlijeko. Nakon mraka Rumunjskoj je svanulo, njima omrknulo, ne ulazimo u pojedinosti kako i zašto.

Prosi. Zašto ničice? "Jer tako ne vidim ništa okolo. Često me vrijeđaju ili mi se rugaju. Savijene glave ne vidim ništa. A to je i znak poniznosti." I još kaže da su Talijani ljubazniji nego drugi Evropljani.

Koliko treba biti bijedan pa superiornost iskaljivati nad zadnjima? Dobrodošli u Svetu godinu milosrđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:24