Instant fotografija nakon 61 godinu odlazi u povijest

Tvrtka Polaroid ovih je dana objavila da prestaje s proizvodnjom filma za "instant-fotografiju", godinu dana nakon što je prestala s proizvodnjom svojih glasovitih kamera.



Kompanija je najavila da se okreće novim proizvodima kao što su portabl printer za fotografije s mobitela te Polaroid digitalne kamere. Ta nekada moćna tvrtka bankrotirala je još 2001., ali ni s novim vlasnikom nije uspjela stati na noge. Zato zatvara svoje tvornice u SAD-u, Meksiku i Nizozemskoj, a glasnogovornik tvrtke najavio je da će filmova za zaljubljenike Polaroida biti dovoljno do 2011. godine.



Polaroid kamera je sasvim sigurno jedan od "gadgeta" koji je imao snažan utjecaj na suvremeni život. Izmislio ju je 1947. godine Edwin Land jer je njegova kćerkica Jennifer poželjela odmah vidjeti fotografije s ljetovanja. Kamera je, pogotovo tijekom 70-ih, bila posebno popularna.  



Bila je i omiljeni umjetnički medij, a jedan od najpoznatijih njezinih ljubitelja bio je Andy Warhol koji je 60-ih i 70-ih snimio tisuće "instant-fotografija". Među gomilom Warholovih polaroida je i serija njegovih Autoportreta kao Drag queena iz 1981.. Polaroid kamera bila je i važan faktor suvremene erotike, omogućivši brojnim parovima "zločeste fotografije" bez prisutnosti trećeg. Polaroid kamera reklamirana je kao "najjednostavnija kamera na svijetu", a na svojem vrhuncu tijekom 70-ih prodavano je milijardu kamera godišnje.



Najpoznatija fotografija snimljena Polaroidom je takozvani Mormoon Polaroid, snimka atentata na J. F. Kennedyja 1963. u Dallasu. Poznata je i polaroid snimka mrtvog Elvisa Presleyja u lijesu, koju je 1977. njegov rođak Bobby Mann prodao tabloidu National Enquirer.



David Hockney, Helmut Newton i Robert Rauschenberg samo su neki od umjetnika koji su se u nekoj fazi svoje karijere poigravali polaroidima. Sama kompanija Polaroid ima veliku zbirku umjetničkih polaroid fotografija, u povodu 50. obljetnice organizirana je izložba koja je obišla svijet, a i Tachen je objavio "Polaroid Book".



I Robert Mapplethorpe je, prije nego što je od svog mentora i ljubavnika Sama Wagstaffa u ruke dobio Hasselblad kameru, imao svoju polaroid fazu. Najozloglašeniji fotograf iz 80-ih, koji je postao slavan po svojim seksualno eksplicitnim i homoerotskim fotografijama, na pozivnicu svoje prve izložbe 1973. stavio je nekonvencionalni autoportret s Polaroid kamerom.



Mnogo je polaroid snimaka njegove tadašnje cimerice, ljubavnice i prijateljice iz Chelsea Hotela, Patti Smith. Istovremeno s potragom za vlastitim umjetničkim izrazom, Mapplethorpe je tragao i za vlastitim obrisima seksualnosti, stoga polaroidi iz njegova ranog razdoblja donose mnoge prizore zgodnih mladih muškaraca. Polaroid je omiljeno oruđe i najpoznatijeg japanskog fotografa, kontroverznog Nabuyoshija Arakija. Omiljeni motivi su mu seks, golotinja i smrt, a glasovite su njegove fotografije golih vezanih žena.



I talijanski arhitekt Carlo Mollino (1905. - 1973.) bio je pasionirani korisnik Polaroid kamere. Nakon njegove smrti u Villi Zairi u okolici Turina pronađeno je više od 2000 polaroida erotskog karaktera. Fotografije su prikazivale uglavnom gole žene, a arhitekt ih je snimio u razdoblju od 1960. do 1973.



Većina fotografa u nekom je razdoblju svog stvaralaštva radila s polaroidima. Takav je slučaj i s hrvatskim autorima.



Prije tri je godine u atriju Muzeja za umjetnost i obrt tijekom Noći muzeja Mio Vesović snimao crno-bijele polaroide posjetitelja.



Prošle je godine u Galeriji Galženica umjetnik i dizajner Igor Kuduz imao izložbu polaroid portreta.



U intervjuu povodom izložbe Kuduz je objasnio svoju naklonost polaroidu. "Dio autentičnosti polaroida leži i u njegovoj neponovljivosti.



Ne postoji način da se naprave dvije identične snimke. Svaki polaroid bilježi svoj vremenski trenutak..."


Pavica Knezović Belan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 16:00