Irska: Teflon premijer želi i treći mandat

U Irskoj je danas, dan prije nego što je oko tri milijuna birača moglo izaći na izbore za novi sastav parlamenta, vladala izborna šutnja.



Za razliku od prošlih izbora 2002. godine kada je Fianna Fail, stranka premijera Bertieja Aherna, u koaliciji s Progresivnim demokratima osvojila ugodnu većinu u Dailu (parlament sa 166 mjesta), posljednje su ankete ukazivale na vrlo tijesnu završnu utrku vladajuće koalicije, koja bi mogla osvojiti oko 43 posto glasova, i koalicije u koju je ušla centristička stranka Fine Gael s laburistima a kojoj se predviđalo osvajanje gotovo 40 posto glasova.



I sam Ahern je u posljednjim izjavama bio vrlo oprezan navodeći kako postoji mogućnost da ne bude mandatar i sljedeće vlade. Naime, ako bi dvije koalicije bile izjednačene, ključnu bi ulogu u formiranju nove vlade mogli odigrati zeleni sa svojih šest posto. Oni su otvoreno najavili da su skloni priključiti se koaliciji lijevog centra.



Posljednje su ankete ukazivale na vrlo tijesnu završnu utrku vladajuće koalicije, koja bi mogla osvojiti oko 43 posto glasova, i koalicije u koju je ušla centristička stranka Fine Gael s laburistima a kojoj se predviđalo osvajanje gotovo 40 posto glasova
Ahern je, s druge strane, odbacio bilo kakvu mogućnost koaliranja sa Sinn Feinom, lijevom strankom koja je nedavno ušla u vlast u Sjevernoj Irskoj, zbog političkih razlika po pitanju Europe, poreza i ekonomije.



No dosadašnja se koalicija snažno oslanja na osobnost Bertieja Aherna, koji je na vlasti već deset godina i u tom je razdoblju Irska ostvarila ekonomski bum. On je i dalje popularniji od svoje stranke, ali i od svog konkurenta, čelnika Fine Gaela, Ende Kennyja. Aherna u Irskoj nazivaju "teflon taoiseach" (teflon premijer) jer s njega skliznu sve afere kao s teflona.



Ovogodišnja je kampanja tako počela snažnim napadom na Aherna zbog kuće u koju se preselio nakon što se razišao - ali ne i rastao - od svoje supruge, no to mu nije naštetilo.



Bertie Ahern očekuje da mu u prilog ide i konačna uspostava vlasti u Sjevernoj Irskoj. Analitičari ističu kako je dodatni problem za Kennyja bliskost političkih stavova njegove i vladajuće koalicije, zbog čega je on u kampanji stalno inzistirao na "neispunjenim obećanjima".



Enda Kenny 13/8



727 - broj birača koji su na izbore izašli još u ponedjeljak. Riječ je o stanovnicima pet irskih otoka na Atlantiku koji su zamoljeni da glasuju ranije zbog straha da iznenadna oluja ne bi spriječila dostavu njihovih glasova.



Posljednje ankete



Fianna Fail     41 %

Fine Gael     27 %

Laburisti      12 %

Sinn Fein     9 %

Zeleni     6 %

Progresivni demokrati     2 %
Bertie Ahern 4/9



Željko Trkanjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:47