Istražuju se dražbe, trgovina dionicama, nekretnine u Istri

ZAGREB - Istražitelji u akciji Maestro koncentrirali su se na nekretnine u Istri. Kako doznajemo, u subotu većina dokumentacije Hrvatskog fonda za privatizaciju koju su posebno tražili odnosila se na predmete prodaje i upravljanja većim zemljištima i nekretninama u Istri.

Mesić: HFP najveća korupcijska afera dosad u našoj zemlji



Policija je, kako neslužbeno doznajemo, preuzela nekoliko takvih predmeta. Među njima i predmet prodaje zemljišta na predjelu Žatika u Poreču namijenjenog gradnji sportske dvorane i ostalih komercijalnih sadržaja za rukometno prvenstvo. Ostala dokumentacija otišla je u Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfu) te Poreznu upravu.


Nisu znali ni ministri Kirin i Ana Lovrin




Hanfa, navodno, treba posvetiti posebnu pažnju i pozabavit se dražbama koje je provodio HFP na Varaždinskoj burzi.



No, provjeravat će još neke sumnjive transakcije dionicama društava koje HFP ima ili je imao u portfelju i koje je prodavao putem javnih natječaja. Naime, manjinski udjeli tih društava su u vlasništvu malih dioničara i njima se slobodno trguje na burzi. Kretanje cijene dionica tih tvrtki i veliki prometi prije objave natječaja ili poništenja natječaja bio je određeni znak da negdje 'curi' u HFP-u. Najbolje se to vidjelo na slučaju Jadroplova. Navodno su to i slične transakcije primijetili i neki članovi Vlade te su si dali truda i prikupili dokumentaciju iz Središnje depozitarne agencije o promjenama vlasništva. Ta se dokumentaciju, navodno, sada koristi u istrazi. O kojim slučajevima je riječ Ante Samodol, predsjednik Hanfe, jučer nije želio govoriti.



Poreznici, pak, rade na provjeri imovine osumnjičenih u aferi Maestro. Kako neslužbeno doznajemo, poreznici su dobili zadatak provjeriti svu imovinu Ivana Gotovca, Josipa Matanovića i Roberta Peše. U Poreznoj upravi, pozivajući se na institut porezne tajne, nisu željeli komentirati sam proces, kao ni to u kojoj će mjeri biti obuhvaćena provjera imovine uže i šire obitelji.



 
Zemljište u predjelu Žatika kod Poreča, koje je Grad Poreč kupio od HFP-a nakon što je promijenjena odluka Fonda da se ono proda tvrtki TIM 90





POREČ - Policija je jučer u nastavku opsežne istrage u razotkrivanju korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju u Poreču razgovarala i s porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem.



- Zanimala ih je uloga bujske odvjetnice Asje Piplović i njezina suradnja s Gradom - rekao je Edi Štifanić.



Policija razgovarala i s gradonačelnicom Poreča

Uhićena odvjetnica Piplović zastupala je Grad Poreč u mandatu bivšega gradonačelnika 
Dodao je da je s policijskim istražiteljima razgovarao uglavnom o uhićenoj bujskoj odvjetnici, ali ne i o zemljištu koje je nedavno Grad Poreč kupio od  HFP-a.



- Tu je sve čisto. Na natječaju smo za nešto više od 13 milijuna dobili 24 hektara zemljišta na području Žatike, koje nam je potrebno za gradnju sportske dvorane za rukometno prvenstvo - rekao je Štifanić.



Zemljište za dvoranu koje je Grad Poreč kupio od HFP-a prethodno je zamalo bilo prodano tvrtki TIM 90, ali je Fond, nakon pritiska Grada Poreča, tu odluku promijenio, tvrdi Edi Stipanić



Inače, uhićena odvjetnica Piplović do 2005. zastupala je Grad, i to u mandatu bivšeg gradonačelnika Josipa Marasa. Nakon dolaska na vlast novoga gradonačelnika Edija Štifanića, a i bivši i sadašnji gradonačelnik jesu ili su bili iz redova IDS-a, svaki angažman Asje Piplović s Porečom je prestao.



Zanimljivo je da se za zemljište na Žatiki koje je Poreč nedavno dobio na natječaju HFP-a, a riječ je o državnom zemljištu, zanimala i porečka građevinska tvrtka TIM 90, čiji je vlasnik Darko Požarić, a s kojom je interesno blizak bivši gradonačelnik Josip Pino Maras.



TIM 90 za to je zemljište ponudio 23 milijuna kuna i u prvoj odluci Fonda zemljište je i dobio. Naknadno, nakon pritiska Grada, odluka je izmijenjena u korist Poreča.



S aktualnom istragom neki povezuju i slučaj eksplozije bombe pod autom čelnika porečkog IDS-a i građevinskog poduzetnika Ede Kosa.  - Tko je naredio atentat na Edu Kosa tek treba utvrdi, no činjenica je, koja se i ovom akcijom rasvjetljava i koju pozdravljam, da su ti neki lobiji pokušali utjecati na Grad Poreč i prodaju zemljišta, a da im se upravo Kos suprotstavio. Veliku ulogu u tome imao je i gradonačelnik Štifanić - rekao je potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.     (S. Fable)

'Sve manje od deset milijuna kuna bilo je njihovo'



ZAGREB - Zakonski okvir upravljanja HFP-om temelj je oporbi da traži političku odgovornost Vlade. U Upravnom odboru Fonda sjede, potpredsjednik Vlade Polančec te ministri Šuker, Kalmeta i Čobanković, a donedavno i ministar gopodarstva Vukelić. Članbovi Upravnog odbora donose vrlo važne odluke. Na temelju preporuke kolegija HFP-a odlučuju o tome hoće li i kome prodati neku tvrtku.



KAKO FUNKCIONIRA KOLEGIJ HFP-a

Osumnjičeni potpredsjednici znalački su koristili granice zadane zakonom
Njihov je blagoslov potreban za sve transakcije iznad 10 milijuna kuna, a tamo gdje je temeljni kapital iznad 100 milijuna kuna odlučuje Vlada. Akcija Maestro otkrila je da su osumnjičeni znalački koristili granice zadane zakonom pazeći da posao uđe u cjenovnu kategoriju koja je u njihovoj nadležnosti.



Istraga će, navodno, posebnu pozornost posvetiti "novopronađenim nekretninama". To su nekretnine koje nisu ušle u temeljni kapital društava. Najčešće je riječ o nacionaliziranom zemljištu koje je bilo rezervirano za bivše vlasnike, ili o zemljištu koje je bilo predmet sudskih sporova. Nakon što su se skidale rezervacije, jer je Fond ili dobio spor protiv bivših vlasnika, ili ih je isplatio, tim je nekretninama HFP mogao slobodno raspolagati. Kako se može čuti, tim su nekretninama u konačnici uglavnom raspolagali pojedinci.



Drugi se dio odnosio na imovinu tvrtki iz zemalja bivše Jugoslavije koju je HFP davao u zakup. Tvrtka je mogla od HFP-a uzeti u zakup poslovni prostor i ne plaćati najamninu Fondu bez bojazni da će im HFP otkazati. Navodno su neki takvi najmoprimci godinama bili u zakupu atraktivnih prostora. Sumnjivim se čini što Fond protiv njih nije pokretao sudske postupke.   (Mi. Klanac, A. Koščec)





Mi. Klanac i A. Koščec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:11