Izrešetani u Audiju prepunom oružja

SPLIT - U krvavom obračunu koji se u četvrtak u 23.25 sati odigrao na parkiralištu iznad poslovno-zabavnog centra u Vinkovačkoj bb, pokraj zgrade T-Coma, iz kalašnjikova su izrešetani Lovel Matković (22), sin splitskog odvjetnika Tome Matkovića, i Marino Vukšić (21), a Ivan Ljubić (29) ranjen je i izvan je životne opasnosti.



Mladići u koje je ispaljen cijeli spremnik kalašnjikova bili su naoružani - policija je u njihovu Audiju 100 pronašla više pištolja i streljiva, no iznenađeni nisu stigli uzvratiti paljbu.



Već u 23.47 sati kod Centra "Juraj Bonači" uhićen je Mate Vukušić (20) iz Splita, a u petak oko podneva, nakon 12 sati potrage, uhićen je i drugi napadač Goran Stanković (30) iz Splita. U trenutku napada napadnuti mladići bili su parkirani na garažnom platou u Audiju 100, za čijim je upravljačem bio jedini preživjeli Ivan Ljubić.



Ekipu za očevid nisu dočekala tijela jer su ih djelatnici Hitne pomoći izvukli zajedno s ranjenikom. Na stražnjem sjedištu u lokvi krvi ostale su Matkovićeve štake, uz pomoć kojih je hodao od 23. siječnja ove godine, kada su mu propucane obje noge pred ulazom u zgradu na Bačvicama u kojoj je živio. Matković tada nije bio raspoložen za suradnju s policijom, a istragom će se utvrditi jesu li dva slučaja povezana.



Iako su se pojavile špekulacije da je riječ o narkoobračunu, motiv još nije bio utvrđen, a mladići su uglavnom bili registrirani kao nasilnici, a ne pripadnici narkomiljea. Napadači su, prema izjavi istražne sutkinje Ljiljane Stipišić, stigli u Vinkovačku u Renault Cliju, registriranom na Stankovićevu majku. Za vrijeme očevida, koji je trajao do 8 sati, doznali smo da je Vukušić nakon masakra u bijegu rastavljao "kalašnjikov" i porazbacao ga po grmlju.



Pucnjava je odjeknula cijelom četvrti, a stanari okolnih zgrada i gosti kafića iznad kojih se nalazi garaža ispričali su nam dvije oprečne verzije događaja.    



Prema jednoj, Vukušić i Stanković su na garažu došli u Renault Cliju, pucali u vožnji i pobjegli, no jedan od redovitih gostiju kafića Dioklecijan prepričao je niz sumnjivih događaja koji su prethodili pucnjavi.



- Čuo sam mladića kako mobitelom nekome javlja: "Stigli su". Malo nakon toga ugledao sam drugog mladića u tamnoj odjeći s navučenom kapuljačom trenirke kako prolazi kraj kafića s automatskom puškom u ruci. Čak je upozorio mladiće koji su ispred jeli sendviče da se sklone i popeo se uza stepenice. Sve se odigralo u tri minute, začuo se rafal, nakon čega je jedan mladić iz kafića dograbio iza šanka krpe, nazvao nekog interventnog policajca i otrčao uza stepenice.



Ivan LjubićMatković je u dosjeu imao niz prijava za nasilnička ponašanja, posjedovanje marihuane, nanošenje teških ozljeda i remećenje javnoga reda, a imao je poseban "pik na policajce". S bratom Ivanom prije dvije godine napao je dva policajca u pekarnici na Bačvicama, a u istom je razdoblju s prozora stana staklenim bocama gađao druga dva policajca.



Na jednom je suđenju Matković sutkinji Jadranki Luketin, vijeću, tužitelju i svjedocima zaprijetio ubojstvom. Vukšić je, osim za drogu, nasilništva i tučnjave, imao i prijavu za prijetnju, krađe i razbojstva. Ljubićev dosje bilježi napad na policajca, remećenje javnog reda te prometne nesreće. Stanković je kao maloljetnik počinio niz krađa, a Vukušić je pak evidentiran za prijetnju.



Prijatelji pokojnih, koji su jutro poslije palili svijeće na mjestu krvoprolića, drže da je prvi napad na Lovela bio upozorenje. M. J. (25) uvjeravao nas da nije riječ o narkoobračunu. Otac pokojnog Lovela, odvjetnik Toma Matković u suzama je uspio reći da ne zna motive ubojstva.





Slučajno sam se zatekao usred vatrenog okršaja



Ivan Ljubić bolničkom je osoblju rekao da nema veze s događajem i da se sasvim slučajno zatekao s pokojnima. O njegovu nas je stanju izvijestio prof. Petričević, kazavši da pacijent nije životno ugrožen i da mu je stanje stabilno. Zaprimljen je s pet ustrijelnih i prostrijelnih rana po leđima i desnoj podlaktici, a slomljeno mu je i rebro.     (A. Ku.)
Preživjeli iz Audija Ivan Ljubić (29):



Andrea Kuzmić;Frane Senjanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:29