JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Je li štrajk u školama namjerno pokrenut prekasno, kada je povećanje plaća nemoguće izboriti?

Zagreb, 290915.Osnovna skola Ivana Merza.Nastavlja se strajk u osnovnim, srednjim i visokim skolama, fakultetima i znanstvenim institucijama. Strajk su jos u petak zapocela cetiri sindikata obrazovanja i znanositi trazeci povecanje place.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

-Možemo štrajkati i do Božića, ako tako odlučimo - rekao je Vilim Ribić, šef Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, jednog od sindikata koji su organizirali u petak započeti štrajk u školstvu. Borbeni sindikalac također tvrdi da nema boljeg vremena za štrajk od onog predizbornog.

-Vrijeme nismo birali mi, nego premijer Zoran Milanović - dometnuo je. Njegova je izjava na društvenim mrežama odmah ironizirana: Vrijeme nismo birali mi, nego Tomislav Karamarko, parafrazirali su Ribića.

Učitelji, nastavnici, profesori i znanstvenici imaju legitimno pravo na štrajk, kao žestoko sredstvo borbe za svoje interese. Činjenica je da su plaće prosvjetara uvredljivo male. Premijer Milanović davno se, negdje na početku svog mandata, obavezao da su mu prvi na redu: čim bude moguće, povećat će im plaće, rekao je. Ali nisu bili. S nedavnim rastom primanja zdravstvo je preskočilo školstvo, vjerojatno zato da se zaustavi bijeg liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo.

Dakle, za štrajk u obrazovanju treba imati razumijevanja.

Ali ne i za štrajk koji je pokrenut u trenutku otvaranja izborne kampanje. Predizborna je godina sjajno vrijeme za štrajk i sindikati su imali vremena da ga provedu, ali su oni tu šansu propustili. Čekali su trenutak kad je Milanovićev kabinet faktički ušao u status tehničke vlade i više ne može donositi teške odluke ni financijski obavezivati neku buduću vlast.

Nije moguće da Ribić to ne zna. Imao je cijelu godinu da pritišće Vladu, ali je štrajk organiziran tek sada, kada se sindikalnim zahtjevima više ne može udovoljiti. Pogrešan je tajming namjerno izabran?

Zaposlenima u prosvjeti obustava rada u ovom trenutku ništa ne može donijeti. Ali nekome ipak može. Nije teško pogoditi kome štrajk trenutno odgovara. HDZ ga je objeručke podržao. Jesu li šefovi sindikata, više sindikalni grofovi nego lideri, svoje organizacije pretvorili u sredstvo vođenja izborne utakmice za jednu političku opciju?

Ribić i društvo morali bi ipak imati u vidu iskustvo šatoraša u Savskoj, koji su svojedobno bili upregnuti u sličnu operaciju. Uspjeli su samo u tome da na sebe navuku odijum javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:46