Jure Klarić osuđen - radnici traže svojih 3,5 milijuna kuna

SLAVONSKI BROD - Županijski sud u Slavonskom Brodu vlasniku tvrtke Klariko d.o.o. Juri Klariću svojom presudom od 14. veljače 2006. zamijenio je zatvorsku kaznu od pet mjeseci, koju je donio Općinski sud (24. svibnja 2005.), novčanom kaznom od 21 tisuću kuna s rokom plaćanja od četiri mjeseca. Kazna mu je izrečena zbog uskraćivanja građanima prava na zaradu sukladno Zakonu o radu.



Takva je presuda razočarala 78 bivših Klarićevih radnika koji su za njega radili u iznajmljenoj slavonskobrodskoj Hladnjači, čija su potraživanja premašila 3,5 milijuna kuna. Radnici su u sporu s Klarićem od 2002. godine, prvotno zbog neisplaćenih plaća za veljaču, ožujak, travanj i dio svibnja u toj godini, a kasnije i za vrijeme štrajka koji je trajao do kolovoza 2003. godine.



Osim za plaće, tužili su Klarića i Klariko i zbog toga što ih je u Hladnjači ostavio u nehumanim uvjetima, bez električne energije i vode za piće, kao i zbog prisilnog tjeranja na davanje otkaza uz izjavu da im Klariko ništa ne duguje.



- Cijelo vrijeme dok je trajao štrajk uprava Klarika je kontrolirala dolazak na posao svakog radnika, tražeći razlog za davanje otkaza - kaže Antun Barić.



F. Lepan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:53