Karamarko: Pred rješavanjem smo ubojstva Ivane Hodak

- Na dobrom smo tragu u rješavanju ubojstva Ivane Hodak - izjavio je u ponedjeljak u intervjuu Hrvatskom radiju ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Gostujući u polusatnoj emisiji “Kako vlada Vlada”, Karamarko je ustvrdio da policija intenzivno radi na rješavanju svih mafijaških ubojstava u Zagrebu te da istraga o ubojstvu Ivane Hodak ide u dobrom smjeru.



- Policija je dva mjeseca nakon mojeg dolaska i imenovanja gospodina Fabera na mjesto ravnatelja riješila sedam ubojstava i više od 30 razbojništava, što je velik napredak. Nažalost, na percepciju rada policije utječu i ne toliko ključne stvari, poput ‘afere Facebook’ - rekao je ministar unutarnjih poslova.



Na upit novinara Hrvatskog radija zašto je uopće došlo do “afere Facebook” i je li riječ o politizaciji policije, Karamarko je odgovorio da policija nije postupala protivno zakonu, koji ponekad, nažalost, nije dorečen, ali je i priznao grešku pri izricanju krivične prijave.



- Ne može se na osnovu jednog pogrešnog postupka donositi zaključak o politizaciji policije koja se dnevno bavi sa 3000 postupaka - rekao je Karamarko i ponovio da će profesionalizacija i depolitizacija MUP-a i dalje biti prioriteti.



Potvrdio je da će se izradom novog ZKP-a te novim zakonom o policijskim ovlastima riješiti mnogi problemi iz operativnog rada policije i da od javnosti očekuje da ne zahtijeva rješenja preko noći.



- Ništa se na planu sigurnosti neće dogoditi preko noći. Potrebno je neko vrijeme da se zaustavi zamašnjak koji ide u pogrešnom smjeru i da se okrene u poželjnom smjeru - napomenuo je Karamarko.



Izjavio je i da nema nesporazuma između Vlade i ravnatelja Fabera. Na pitanje novinara kako će se policija suprotstaviti organiziranom kriminalu, Karamarko je izjavio da je prema borbi protiv organiziranog kriminala usmjeren najveći dio MUP-ovih potencijala.



- Većinu mafijaških ubojstava riješit ćemo obrađujući zločinačke skupine, a nekad ćemo i prevenirati kao u ‘akciji šok’ - rekao je Karamarko.



Premda u “akciji šok” nema krivičnih prijava, Karamarko je uvjeren da je ona pridonijela boljem sigurnosnom stanju u Zagrebu.



- Imala je poželjan i poticajan učinak na policiju, koja napokon djeluje proaktivno, ali i poželjan učinak na kriminal, koji sada mora paziti na svaki svoj korak.



Na pitanje zašto je privatne tužbe protiv blogera Domagoja Margetića i Željka Peratovića podnio kao ministar unutarnjih poslova, Karamarko je odgovorio da su podnesene prije njegova dolaska u MUP, a zaprimljene nakon toga. Izjavio je da od novinara i blogera očekuje odgovornost za napisanu riječ te da ne vidi problem u privatnoj tužbi kojom “kao građanin pokušava zaštititi svoj integritet od najrazličitijih optužbi”.


Gordan Malić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:46