Knopf: Volio bih zaigrati u HNL-u!

ZAGREB - Ogromno je bilo veselje Gradišćanskih Hrvata nakon osvojenog 3. mjesta na Svjetskom prvenstvu hrvatskih iseljeničkih klubova. Momčad koja je nakon 1. kola bila najnesretnija, jer je pogodak primila 28 sekundi prije posljednjeg sučeva zvižduka, u zadnje dvije utakmice svladala je Croatiju iz Essena, najlošiju momčad turnira, 5-0, a u dvoboju za 3. mjesto favorizirani Zrinski iz Chicaga, na kraju ponajveće razočaranje turnira, 4-1.



Prema riječima glavnog tajnika HKD-a Gradišćanski Hrvati, Mate Klikovića, reprezentativci skupljeni iz 20-ak klubova gradišćanske regije, od kojih su se neki prvi put upoznali uoči puta u Zagreb, 19. je generacija Hrvata Austrije. Iako većina nastupa u austrijskim klubovima treće i četvrte lige, zamijetili smo dvojicu koja bi mogla naći angažman i u 1. HNL, u svim klubovima osim Dinama i Hajduka. Riječ je o kapetanu Ramonu Kuloviću, neumornom stražnjem veznom s izvrsnim pregledom igre, razigravaču u kojem je očit hrvatski gen, te Philippu Knopfu, upornom, brzonogom, desnom ili lijevom vezistu, koji može ponavljati svih 90 minuta, koji se odlično otvara i uvijek vidi suigrača u boljem položaju.



- Trenutno sam treća godina fakulteta, no kad bi me pozvao neki klub iz HNL-a, zamrznuo bih studij i odmah došao. Volio bih se okušati u hrvatskom nogometu - rekao je na vrlo dobrom hrvatskom Knopf, dok je kapetan Kulović još bio pod dojmom primanja pokala za 3. mjesto iz ruku Ante Pavlovića.



- Trenutno sam previše uzbuđen da bih mogao trezveno razmišljati o svojoj eventualnoj budućnosti u HNL-u, potražite me za dan-dva, kada prođe ova euforija. U svakom slučaju, hvala na komplimentima - rekao je Ramon Kulović, kojeg je u Sigetu s tribina pratila cijela obitelj.



Gradišćanski Hrvati doista su najugodnije iznenađenje turnira. Croatia Toronto najpoznatiji je hrvatski klub u inozemstvu, australski klubovi, poput Canberre na ovom SP-u, tradicionalno su dobri, a podbacili su naši Amerikanci iz Kalifornije (San Pedro) i Illinoisa (Chicago).



Mnogi naši klubovi idu linijom manjeg otpora i posredovanjem raznih menedžera i zastupnika dovode igrače sumnjive vrijednosti za nerealno velik novac koji se potom dijeli na razne načine. Kulović i Knopf, uz Erica Lukina, pa i Tomislava Križanovića iz Zrinskog, mogli bi naći svoje mjesto u HNL-u. A i motiva za natjecanjem im ne bi nedostajalo, jer odgojeni su u drugačijem, zdravijem sportskom sustavu. Klub koji nekog od njih dovede sigurno ne bi pogriješio.



Prema riječima Mate Klikovića, tajnika Hrvatskog kulturnog društva Gradišćanski Hrvati, nogometaši koje je doveo na SP iseljenika 19. su generacija Hrvata Burgelanda. Oduševljeni su Hrvatskom, lani, na EP-u održanom u Splitu, koje je bilo kvalifikacijsko za ovo SP, Michael Porić je bio izjavio: - Zašto su naši preci bili toliko blesavi da napuste ove prekrasne krajeve?



Bilo je to za ratova Austrije i Turaka prije 450 godina... Danas su najpoznatiji potomci gradišćanskih Hrvata kapetan austrijske reprezentacije Andreas Ivanschitz i 49-postotni vlasnik Red Bulla, milijarder Dietrich Mateschitz. (nl)

19. generacija Gradišćanskih Hrvata



Nikola Lipovac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:25