KONDOMI U HRVATSKOJ

Kod nas se još očekuje da se o kontracepciji brinu djevojke

Dok razvijene zemlje poput Švicarske reklamiraju XXS kondome za tinejdžere, kod nas seksualni odgoj nije ni predmet u srednjim školama. Stoga ne čudi podatak da 20 posto naših tinejdžera ne koristi kondome, što su rezultati većine recentnih istraživanja

Muškarci ne vole kondome jer ih je strah. Naša je opća kolektivna svijest negativno orijentirana prema kondomima. Naše društvo misli da to nije ‘cool’, a muškarci da nisu ‘frajeri’ ako navuku kondom - vrlo otvoreno odgovara na pitanje zašto muškarci ne vole kondome doktorica Denisa Legac, psihoterapeutkinja, seksologinja i potpredsjednica Hrvatskog društva za medicinsku hipnozu. Kad netko ima između 14 i 18 godina, njegovi prijatelji smatraju da je takva vrsta zaštite bez veze, a da stvar bude ironičnija, i oni sami su tinejdžeri i zapravo o seksu ne znaju ništa.

- Jak utjecaj u našoj zemlji ima i Crkva koja je protiv uporabe kondoma. Roditelji pak ne educiraju svoju djecu pa sve vodi tome da tinejdžeri ne znaju što rade, a najbolji izvor znanja o seksu su im frendovi - kaže Legac.

Kako se to radi?

Kad se već dođe u situaciju da se kondomi upotrijebe, nitko zapravo i ne zna kako se to radi. Gotovo nitko ne pročita upute. Što je gore, a što dolje? Kondom treba staviti na pravu stranu i stisnuti balončić na vrhu dok ga ne zarolate prema dolje - zvuči to kao znanstvena fantastika negdje u mrklom mraku ako uz to imate malo iskustva.

Imaš 15 godina, sa svih te strana “pucaju” hormoni, nesiguran si u sebe, uz to još dobiješ i bubuljice, a trebao bi se odgovorno ponašati i pričati o seksu. Rijetki uspijevaju bez roditeljske pomoći. Upravo su majke i očevi ti koji sa svojom djecom trebaju otvoreno razgovarati o seksu i zaštiti.

Kad dođu u osjetljive godine, sve je i dalje obavijeno velom tajne. Dečki i cure od 15 godina nikada neće reći onome s kim stupaju u seksualne odnose da ih je strah ili da ne znaju što zapravo treba napraviti.

- Zapravo bi bilo najbolje da imamo licence za seks. Mladi bi trebali proći edukaciju i naučiti pitati neka pitanja partnere s kojim stupaju u odnose. Jesi li zdrav? Jesi li se liječio od HPV-a? Jesi li se ikada prije seksao? O tome se ne govori, a to su užasno bitne stvari - poručuje D. Legac i kaže kako bi se prije svega roditelji trebali probuditi i educirati svoje dijete.

Ginekolog Dubravko Lepušić kaže kako bi trebalo zagovarati odgađanje preranog početka spolnog života među mlađim adolescentima u dobi između 12 i 16 godina, jer se radi o psihički i fizički nezrelim osobama. Prvi seksualni odnos adolescenti u Hrvatskoj imaju u prosjeku sa 17 godina.

Nužna je edukacija

- Vrlo je bitno podizanje svijesti u općoj populaciji o spolno odgovornom ponašanju. Dakle, među adolescentima, ali i među njihovim roditeljima. Što se tiče upotrebe kondoma, uvijek je, prema raznim istraživanjima koja se provode, pogotovo među adolescentima, seksualna sloboda muškaraca veća, a od djevojaka se očekuje da vode računa o kontracepciji i zaštiti od spolnih infekcija. Djevojke su pri tome sklonije lošijim procjenama i samoprocjenama zbog nedostatka samopouzdanja te brzopletih i rizičnih odluka. Među mladima upotreba kondoma nije redovita - istaknuo je doktor Lepušić.

U svijetu od spolno prenosivih bolesti godišnje oboli više od 400 milijuna ljudi, od toga 60 posto mlađih od 25 godina, a u dobi između 14 i 19 godina to je dvostruko učestalije kod djevojaka. Imajte to na umu sljedeći put kada se nađete s nekim koga baš i ne poznajete, ali ga silno želite. Moralne i ostale dvojbe stvar su pojedinca, ali zaštita zbog zdravlja zapravo je totalno cool, a ne obratno.

NAJČEŠĆE METODE KONTRACEPCIJE U HRVATSKOJ

1. kondomi 36,2 posto

2. nikakva zaštita 30,8 posto

3. antibebi pilule 12,7 posto

4. prekinuti snošaj 11 posto

5. spirala 3,2 posto

6. dijafragma 2,2 posto

7. vaginalni kontracepcijski prsten 1,6 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:49