PIŠE SNJEŽANA PAVIĆ

KOMENTAR Hasanbegović, ministar koji traži opravdanje za nasilno korištenje šaka

Onako kako savjetuje Tomiću, i Hasanbegović bi trebao preuzeti odgovornost za riječi koje je izrekao ranije, ali i ove posljednje, koje ga čine nepodesnim za ministra
 Srđan Vrančić/EPH

Hvala splitskoj policiji koja je odmah reagirala i privela napadače. Zahvaljujem Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Vlahi Orepiću na tome što su im ljudi u Splitu radili svoj posao, poštujući Ustav i zakone. Hvala MUP-u jer su nas reakcijom na napad na pisca i kolumnista Jutarnjeg i Antu Tomića podsjetili da ovom zemljom nije zavladalo jednoumlje ni otvoreni lov na one koji drugačije misle.

Nije, iako vidimo puno ružnih znakova.

Nije, jer su mnogi protiv. “Ne želim nasilje zbog izgovorene riječi, ni u jednom hrvatskom gradu, ne samo u Splitu”; “Zato što mi je ovaj čin neprihvatljiv, zato što ne želim društvo u kojem će ovakav čin biti normalna pojava”; “NE u mojoj zemlji!”, neki su od komentara internetskih potpisnika peticije podrške Anti Tomiću.

Bio je u minici, sam si je kriv, priopćilo je Ministarstvo kulture u subotu, nakon što su kolumnist i njegov prijatelj napadnuti u Splitu večer prije, nakon festivala Pričigin. “Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”, stoji u odgovoru Ministarstva na upit televizije N1. Dan kasnije, ministar je to i sam izgovorio. “Osuđujem svako nasilje, bilo kad, bilo gdje i usmjereno protiv bilo koga. To uključuje i svaki oblak verbalnog nasilja, govora mržnje i osobnih uvreda”, ponovio je u izjavi za N1.

Ljudski je da je Zlatko Hasanbegović ljut na Tomića i sve koji traže njegovu smjenu.

Ljudski je što nije čestitao na izboru Rijeke za europsku prijestolnicu kulture 2020., ukazao nam je Slaven Tolj, umjetnički direktor projekta riječke kandidature. “Ne bih htio biti licemjeran: svi smo mi iz riječkog projekta potpisali peticiju kojom tražimo ostavku ministra Hasanbegovića, pa bi sad bilo smiješno da se žalimo što s nama nije dijelio radost izbora”, rekao je Tolj u intervjuu za T-portal. Točno, Hasanbegović je od izbora zbilja izložen prekomjernom granatiranju, a Tomić svoje topničke dnevnike ne skriva, nego ih objavljuje na dvije stranice u tiražnom subotnjem izdanju. On baš zna ubosti. Pa je ljudski da Hasanbegović na vijest o napadu na kolumnista osjeti likovanje, makar na tren. Ali on je i dan kasnije, kad se već stigao ohladiti, ponovio skandalozni istup od subote, dodavši da su Tomićeve izjave na tragu uvreda koje mu je uputio u jednom tekstu. Kao da je i on kolumnist u polemici s kolegom, a ne ministar.

Ako nije u stanju odijeliti svoje emocije i posao koji obavlja, a očito je da nije, mora odstupiti. Onako kako savjetuje Tomiću, preuzeti odgovornost za riječi koje je izrekao u svojoj karijeri, i ove posljednje, koje ga čine nepodesnim za ministra.

Ostavka. “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli”, članak 38. Ustava RH. Zabranjuje se cenzura. Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno i javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja, članak 38. Jamči se. U Republici Hrvatskoj. Dokle god niste promijenili Ustav, imamo pravo na javno izražavanje svoga mišljenja. Ostavka! Dokle god niste promijenili Ustav, dužni ste ga poštovati, gospodo zastupnici, gospodo ministri. Gospodine premijeru Oreškoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:59