Konvencija SDP-a 2. lipnja, Milanović istaknuo kandidaturu za predsjednika

ZAGREB - Glavni odbor SDP-a na današnjoj je sjednici odlučio da će izvanrednu, izbornu konvencija SDP-a održati 2. lipnja kada bi stranka trebala izabrati novoga predsjednika stranke. Usprkos najavama da neće biti isticanja kandidatura za premijerskoga kandidata kao ni za predsjednika stranke, svoju je kandidaturu za šefa SDP-a istaknuo član Izvršnog odbora stranke Zoran Milanović.

Na jučerašnjoj sjednici zastupničkog Kluba SDP-a zaključeno je da stranka treba striktno slijediti pravila propisana stranačkim statutom.





MILANOVIĆ: MOJA KANDIDATURA ZA NOVI DEMOKRATSKI ISKORAK SDP-a

ZORAN MILANOVIĆ: ISKUSNI DIPLOMAT

ŽELJKA ANTUNOVIĆ - ODGOĐENI NEUSPJEH

STJEPAN MESIĆ: SDP ĆE MORATI PRONAĆI UNUTARNJU SNAGU

PUSIĆ I ČAČIĆ: HNS ĆE SA SDP-om SASTAVITI VLAST

Glavni odbor treba sazvati konvenciju i odrediti broj delegata, treba se u županijskim i gradskim organizacijama provesti izbor delegata, potom provesti postupak kandidiranja za predsjednika kako bi Glavni odbor, koji će se sazvati uoči konvencije, mogao donijeti odluku koje će kandidature prihvatiti ili podržati.

Nakon što organizacije SDP-a pošalju kandidature svojih favorita, Glavni odbor će odlučiti hoće li na konvenciju propustiti sve kandidature ili podržati samo jednu, postignutu konsenzusom. Statut stranke također propisuje da kandidata za mandatara Vlade bira Glavni odbor na prijedlog predsjednika stranke.  

Vr š iteljica du ž nosti predsjednika SDP - a Ž eljka Antunovi ć i predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula nisu na konferenciji za novinare nakon zatvorene sjednice htjeli otkriti ho ć e li se kandidirati za č elno mjesto stranke . Dok je Picula kazao kako vjeruje da će ga stranka kandidirati za predsjednika, Antunović je rekla da će svoju odluku objaviti kada to sama procijeni.

"O tome ću izvijestiti javnost u trenutku kada to ja procijenim, ako je to potrebno i moguće", kazala je Antunović dodavši kako njezina eventualna kandidatura ovisi o procjeni "hoće li SDP do prihvaćanja kandidatura i konvencije pokazati odgovornost i istinsku želju da pobijedi na izborima".

Nikada, istaknula je, nije skrivala svoje ambicije, bila je, tvrdi, prva koja ih je javno iznosila i zato bila prozivana u negativnom kontekstu, pa stoga pozdravlja novi iskorak u stranci da se na javno isticanje ambicija gleda pozitivno.

Picula je rekao kako je uvjeren da će "biti jedan od ljudi koje će stranka istaknuti u raspravi i procesu izbora predsjednika SDP-a". "No, hoće li to završiti i prihvaćanjem kandidature i isticanjem moga imena kao kandidata na konvenciji, to ovisi o političkoj procjeni i mojoj želji da moja kandidatura ojača SDP", kazao je i dodao da ne bježi od predsjedničke kandidature.

Picula i Antunović novinarima su kazali da će situacija oko njihovih eventualnih kandidatura biti jasnija u idućih nekoliko dana. Picula je izvijestio da će Glavni odbor tjedan dana prije konvencije utvrditi kandidature, nakon što proces kandidiranja obave gradske i županijske stranačke organizacije, te tada donijeti i konačnu odluku.

I Antunović i Picula novinare su zamolili da pitanje predsjedničkih kandidatura ne svode isključivo na ambicije članova stranke, nego da dopuste stranci, njezinim tijelima i članovima da u demokratskom procesu kandidiranja odlučuju o novom predsjedniku SDP-a. "Za SDP bi bilo ponižavajuće da odluke svedemo isključivo na naše pojedinačne ambicije", kazala je Antunović.

Na novinarski upit kako komentira Milanovićevu najavu kandidature za predsjednika, odgovorila je da je i na Glavnom odboru pozdravila isticanje ambicija, "kako danas njegovih (Milanovićevih), tako i svih budućih koji će to učiniti".

Istaknula je da Glavni odbor danas nije otvarao pitanje tko će biti SDP-ov kandidat za premijera, a za otvorene želje Ljube Jurčića da bude SDP-ov premijerski kandidat kazala je da Jurčićeve izjave treba tretirati kao "jasno i precizno izražavanje ambicija, a ne kandidature".

"Ambicije nisu isključivi kriterij po kojemu će se odlučivati", dodala je Antunović, napomenuvši kako Statut SDP-a propisuje da samo član stranke može sudjelovati u izboru za stranačke funkcije. I Antunović i Picula izrazili su zadovoljstvo stranačkim zajedništvom i jedinstvom koje je danas, kako su rekli, pokazala sjednica Glavnog odbora, a posebno, tvrde, isticanjem snage za ostvarenje konačnog cilja - pobjede SDP-a na izborima.   (jl, Hina)





Zdravstveno stanje Ivice Račana se naizgled poboljšalo i on se sve češće budi iz stanja sužene svijesti i komunicira s obitelji i stranačkim prijateljima!



Dan uoči današnje važne sjednice Glavnog odbora SDP-a na kojoj se odlučivalo o sazivanju izvanredne stranačke konvencije za izbor čovjeka koji će ga zamijeniti na čelu stranke, Račan je telefonom zvao nekoliko stranačkih prijatelja, među ostalim i Josipa Leku i svog liječnika Miranda Mrsića, a s glasnogovornicom stranke Gordanom Grbić razgovarao je oko pola sata u svojoj bolesničkoj sobi na Rebru.



Doznajemo kako se raspitivao i o dnevnom redu sjednice Glavnog odbora. Na samom početku sjednice Glavnog odbora SDP-a, član Račanova liječničkog konzilija dr. Mrsić SDP-ovce je izvijestio o Račanovu zdravstvenom stanju. Istaknuo je kako je primijenjenim metodama liječenja došlo do poboljšanja općeg zdravstvenog stanja te da su sinoćnje pretrage pokazale kako je napredovanje tumora usporeno.



- Ali zbog općeg stanja organizma te mogućnosti pojave novih metastaza, stanje Ivice Račana ocjenjujemo krajnje ozbiljnim - napomenuo je ipak dr. Mrsić. Dodao je kako je potrebno i dalje poduzimati nužne mjere liječenja i nastaviti s dosadašnjom terapijom. - Unatoč poboljšanju, zbog uznapredovale bolesti i njene prirode, učinkovitost liječenja i dalje je neizvjesna - naglasio je dr. Mrsić.



Stranačke kolege obradovala je vijest da su strahoviti bolovi, koje je Račan trpio posljednjih dana, smanjeni te su liječnici mogli smanjiti dozu analgetika. To je, najvjerojatnije, dovelo do toga da su razdoblja kada je Račan u potpuno svjesnom stanju sve češća i dulja. (Nataša Božić)


Račan se sve češće budi i komunicira s okolinom



dr. Mirando Mršić, Željka Antunović, Ljubo Jurčić i Ivo Josipović

  




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:09