Lozić otvara farmu jelena za lov i prodaju mesa

ŠIROKO POLJE - Slavonski poduzetnik Dražen Lozić iz Širokog Polja, poznatiji kao dugogodišnji vlasnik autokuće Lozić, odnedavno se upustio u novi posao.



Naime, Lozić je, tj. njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Jelen, krenuo s prvim farmskim uzgojem običnog jelena u Hrvatskoj, te je  krajem prošle godine iz Mađarske uvezao matično stado koje broji 172 jelenska grla.



Jeleni su zbog problema s dobivanjem u zakup državnog zemljišta smješteni neposredno iza Lozićeve autokuće, a stado bi u dogledno vrijeme trebalo narasti na brojku od 500 grla.



Projekt je vrijedan oko 2,5 milijuna eura, a temelji se na uzgoju i prodaji visokotrofejne jelenske divljači, ali i na prodaji mesa divljači, zbog čega Lozić namjerava sagraditi klaonicu i hladnjaču. Sve ovo dovest će i do otvaranja 20-ak radnih mjesta na farmi.



- U našoj zemlji postoji organizirani uzgoj jelena lopatara, a obični jelen dosad se uvozio samo za lovišta.



Ideju za ovaj posao dobio sam tijekom boravka na Novom Zelandu, no treba dodati da farmski uzgoj jelena u Mađarskoj, primjerice, egzistira već 7-8 godina - rekao nam je Lozić koji je u lovstvo ušao prije 1,5 godina, kada je zakupio dva lovišta Koha Kozarac u Baranji i u Podgorju pokraj Đakova.



Dodao je da bi godišnjim prirastom od 90 grla jer je u stadu 100 košuta, do željenih 500 grla farma trebala doći vrlo brzo, te da je cilj programa stvaranje branda visoko kvalitetne jelenske divljači, što bi trebalo rezultirati dobrom prodajom na domaćem i inozemnom tržištu.



- Ovaj posao odavno je razvijen u Velikoj Britaniji, Austriji, Novom Zelandu i Francuskoj. Farme tamo rade profitabilno, a ondje postoje i burze živih životinja - kaže Lozić.



No, taj poduzetnik ne misli stati na primarnoj proizvodnji, nego je spreman i dodatno ulagati u svoj projekt. Prema njegovim kalkulacijama, prvi pozitivni rezultati pokazat će se za nekoliko godina, a u tom periodu trebala bi biti sagrađena i klaonica i hladnjača.




Emerik Pišl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:11