KOMENTAR JUTARNJEG

MALA UTJEHA ALI VELIKA GESTA Posthumna nagrada pregaženim Talijanima pokazuje da još ima nade

 Krajač/CROPIX

Presuda je donesena. Sud mora postojati. Ne mora paziti na moralne i neke druge uzuse, jer se hladno drži paragrafa. Nekada hladnije, nekad snishodljivije. Tomislav Horvatinčić jest kriv za smrt dvoje talijanskih jedriličara, ali svoj grijeh će okajati uvjetnom kaznom. No presuda je opravdana paragrafima, tamo tako piše i komentirati ju sklisko je upravo zato što nikada ne znaš koji paragraf ti mogu baciti na stol. No moralnom sudu možemo podvrgnuti zahtjev da od obitelji pokojnika naplati štetu koju je udarena jedrilica načinila njegovu brodu udaraču, tako da iz ove neugodne epizode Horvatinčić izađe bogatiji. Možda je to pravosudna burleska i groteska koja pokazuje da pravo nije uvijek pravda, ali da ima različite aršine. Sjetimo se kako je prije koju godina zbog 12,6 grama marihuane vrijednosti 150 kuna jedan Osječanin dobio dvije godine zatvora.

No pustimo naše pravosuđe da se krčka u vlastitom sosu te bude pravedno i jednako prema svima, bez obzira na socijalni i društveni sloj, debljinu novčanika te količinu potrebnih poznanstava. No uvijek negdje postoji nešto što nije po onoj Đuro će ti oprostiti što te tuko; nekad postoji i doza ljudskosti. Naime, šibenski Jedriličarski klub Val svake godine dodjeljuje nautičko priznanje "Valovi Šibenika". Ove godine to će posthumno dobiti Francesco Salpietro i Marinelda Patella, bračni par zaljubljenika u Jadran (dolazili su i tijekom Domovinskog rata) koji su poginuli u naletu jahte Tomislava Horvatinčića.

"Ljubav prema slobodi jedrenja i hrvatskom akvatoriju platili su svojim životima", piše u obrazloženju nagrade. Ovaj gotovo neprimijećeni potez šibenskih jedriličara pokazuje da su mali ljudi zapravo veliki. Crvene se zbog postupaka drugih. Time se pere savjest ove države. Nagrada je moralni čin, a kao svaki takav čin - mala utjeha ali velika gesta, koja u košmaru stvarnosti pokazuje da još ima nade.

Nagrad se dodjeljuje i kao priznanje "odvažnima, hrabrima i smjelim ljudima koji svojom požrtvovnošću spriječe pomorske havarije i spase ljudske živote". Možda ovo prejudicira neku sljedeću nominaciju za tu lijepu nagradu, ali nekako nagađam da bi se moglo naslutiti tko nikada neće, za ovakvo obrazloženje, doći u priliku da je osvoji. Pa ni uvjetno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:44