'Mesić mi je za tajne podatke obećao ukidanje tjeralice'

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić obećao je generalu Vladimiru Zagorcu da će do 16. lipnja ove godine urediti da se tjeralica protiv njega stavi izvan snage, a Zagorec je zauzvrat trebao dati podatke o tajnim računima, privatizaciji, provizijama te sve to dokumentirati.



Tvrdnje su to Vladimira Zagorca koje nam je danas prenio njegov zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak. Mesićevu je ponudu Zagorcu, kaže Hodak, izravno prenio predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković na sastanku u Beču 25. svibnja ove godine. Dogovor koji su postigli Zagorec i Perković audio je i video snimljen na dva DVD-a koji su predani austrijskoj istražnoj sutkinji.



- Budući da do 16. lipnja Perković i Mesić nisu ispunili dogovor o obustavi tjeralice, Zagorec i njegov prijatelj koji je bio posrednik u ostvarivanju kontakta s predsjednikom shvatili su da od svega neće biti ništa i odustali od daljnjeg kontakta - rekao je Hodak.



Prema Zagorčevim izjavama koje je prenio Hodak, prva inicijativa za kontakt iz Ureda predsjednika bila je početkom veljače ove godine.



- Zagorčeva prijatelja tada je nazvala prijateljica i prenijela mu poruku jednog poznatog TV novinara da s njim želi popiti kavu i ostavila mu njegov broj mobitela - kaže Hodak i dodaje da su se nakon nekog vremena sastali te mu je taj novinar rekao "da su ga zvali 'oni gore' i da ne bi bilo loše kada bi se s njima sastao, pa i sa samim 'šefom'".



Zagorčev prijatelj je na to shvatio da se radi o predsjedniku Mesiću. Odvjetnik Hodak prepričao je da se 2. ili 3. ožujka ove godine Zagorčev prijatelj u gostionici Britanac na Britanskom trgu u Zagrebu sastao s predsjednikovim savjetnikom Sašom Perkovićem.



- Pritom mu je Perković dao do znanja kako mu je jasno da je Zagorec u nevolji i da se 'sve to može riješiti' - iznosi Hodak citirajući Perkovića koji je rekao da bi "Zagi samo trebao dati malo mesa jer predsjednika zanimaju manipulacije bivšeg HDZ-a dok su predsjednici vlade bili Nikica Valentić i Zlatko Mateša".



Hodak prenosi da je Perković precizirao kako ga zanima pretvorba, trgovina oružjem, sve o obitelji pokojnog predsjednika Tuđmana i tajni računi u inozemstvu za koje Zagorec zna. Kaže da je uz to išla i napomena da bi Zagorec morao proslijediti dokumente ili dokaze o autentičnosti.





Njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner nije se jučer pojavio na Županijskom sudu kao svjedok u slučaju Zagorec, a njegov je nedolazak bio očekivan jer je u srijedu u Beču izjavio da se boji doći u Hrvatsku.     (Ž. P.)

Ročište bez svjedoka

- Perković i Zagorčev prijatelj su se ipak 12. ožujka ponovno sastali u gostionici Britanac. Perković je došao službenim automobilom s vozačem koji ih je odvezao u Vilu Weiss gdje ih je već čekao novinar posrednik - prenosi Hodak i dodaje da im se predsjednik Mesić pridružio i Zagorcu ponudio ulogu pokajnika.



- Predsjednik je tada Zagorčevu prijatelju otvoreno rekao: 'Neka Zagorec progovori o tajnim računima, privatizaciji, provizijama, trgovini oružjem, neka to dokumentira, a ja ću srediti da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić odustane od daljnjeg progona' - izjavio je Hodak.



Prema onome što nam je ispričao, Zagorčev prijatelj izrazio je dozu rezerve, no Hodak prenosi da je Mesić na to odgovorio da se to može urediti.



- Neka Saša ode u Beč i razgovara sa Zagorcem, rekao je predsjednik, i time je završen sastanak u Vili Weiss - kaže Hodak.



- Sastanak se održao u Sas Radisson hotelu u Beču. Zagorec je ispričao da je s Perkovićem dogovoreno da će u znak dobre volje Pantovčak srediti da se do 16. lipnja tjeralica stavi izvan snage i da mu se ukine pritvor uz Bajićev pristanak, a nakon toga Zagorec bi trebao dati podatke koji ih zanimaju - kaže Hodak.



Kako do 16. lipnja nisu ispunili dogovoreno, Zagorec je shvatio da od svega neće biti ništa i odustao od daljnjeg kontakta - tvrdi Hodak i dodaje kako je sada Pantovčaku problem to što je austrijski policijski službenik na tamošnjem sudu potvrdio sastanak u Sas Radisson hotelu, te što je taj sastanak audio i video snimljen, a snimka na dva DVD-a dostavljena sudu.



-Iz te snimke jasno će se vidjeti tko je tražio kontakt i što se Zagorcu nudilo. Snimka svjedoči i kako je uz ostalo Zagorcu dan dokument na kojem se vidi da je na Britanskim djevičanskim otocima devedesetih godina otvoren račun na ime aktualnog visokog vladinog dužnosnika i da je na njega bilo uplaćeno 10-tak milijuna dolara - kaže Hodak i dodaje da je Saša tražio Zagorca da potvrdi autentičnost računa, ali da Zagorec to nije učinio i da mu je odgovorio kako dokument vidi prvi puta i da o njemu ništa ne zna.

Pantovčaku je problem inspektor



Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:25