Meteorit potvrđuje osjemenjivanje Zemlje

Prazne kuglice, pronađene u drevnom meteoritu iz Tagish Lakea, mogle bi dati odgovore na neka važna pitanja o nastanku života na Zemlji, tvrde NASA-ini znanstvenici.

Naime, stručnjaci vjeruju da su mjehurići u tom meteoritu, koji je u siječnju 2000. godine pao u jezero Tagish Lake u Kanadi, omogućili kemijske procese u kojima je na Zemlji nastao život. Kuglice su vjerojatno starije od Sunčevog sustava, a njihov sastav ukazuje da su se oblikovale na temperaturi od -260 stupnjeva Celzija, odnosno blizu apsolutne nule (-273,17 stupnjeva).

Ostaci meteorita, najvećeg koji je ikada pronađen u Kanadi, otkriveni su u ledu jezera tjedan dana nakon njegova pada. Ukupno je prikupljeno petstotinjak dijelova, od kojih su mnogi bili okovani ledom (desno).

Već su prve analize pokazale da je meteorit izgrađen od hondrita koji rijetko preživljava let kroz Zemljinu atmosferu, te da je bogat organskim tvarima. Daljnja analiza potvrdila je da mjehurići nisu zemaljska kontaminacija, već su stigli s meteoritom. Naime, odnosi količina izotopa vodika i dušika u njemu vrlo su neobični, što potvrđuje da nije formiran na Zemlji, već u ledenom prostranstvu Svemira. "Organske molekule vjerojatno su nastale u hladnom molekularnom oblaku iz kojeg je oblikovan naš Sunčev sustav ili u najudaljenijim dijelovima sustava u ranoj fazi njegova razvoja", objasnio je Scott Messenger, koautor teksta objavljenog prije nekoliko dana u časopisu Science.

Simulacija pada meteorita

NASA-in mineralog Mike Zolensky objasnio je da je ova vrsta meteorita, mogla posijati organske mjehuriće po Zemlji u isto vrijeme dok se na njoj rađao život. Kuglice s organskim molekulama na površini mogle su poslužiti kao omotači budućih organizama - korak prema staničnim membranama. No, dr. Lindsay Keller iz NASA-inog Svemirskog centra Johnson ističe kako one još nisu ekvivalent stanicama, jer se čini da su bile prazne. Stručnjaci su analizirali samo 26 kuglica, međutim, tvrde da ih u meteoritu ima više milijardi.







PANSPERMIJA

Najpoznatiji pobornici teorije o panspermiji, odnosno osjemenjivanju Zemlje, su znanstvenici Sir Fred Hoyle i Chandra Wickramasinghe. Prema njihovim proračunima život se na Zemlji nije mogao razviti u relativno kratkom vremenu nakon njezina nastanka - u prekambriju, u čijim je slojevima pronađen. Drugim riječima, Hoyle i Wickramasinghe smatraju da je život (ili barem njegovi temelji) formiran u svemiru u mnogo dužem vremenskom razdoblju i potom na meteoritima posijan po Zemlji.


BBC;Nenad Jarić-Dauenhauer
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:15