Ministarstvo idući tjedan kreće u rušenje 180 objekata na Viru

ZADAR - Najava ministrice Marine Matulović-Dropulić kako će do ljeta krenuti u akciju rušenja na Viru mogla bi se obistiniti već idućeg tjedna.



Iako se u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša danas nije mogla dobiti potvrda te najave, načelnik općine Vir Kristijan Kapović doznao je iz neslužbenih izvora da će 12 bagera već u ponedjeljak stići na Vir. Isti izvori govore o tajnom planu Ministarstva prema kojem bi se na Viru srušilo 180 objekata.

Akcija će ovaj put početi



Iz resornog ministarstva bilo je i službenih najava rušenja na Viru, ovaj put će se akcija po svemu sudeći i ostvariti. Pripadnici interventne policije u srijedu poslijepodne obavijestili su vlasnike kuća, koje će se rušiti, da se isele jer će idućeg tjedna započeti akcija rušenja.

To je politička odluka kojom vladajući žele da rušenja na Viru s naslovnica ukloni slučaj Glavaš, tvrdi Kapović, kojeg je najava rušenja neugodno iznenadila. Jer, prije mjesec dana općinsko vodstvo Vira dogovorilo je s ministricom Matulović-Dropulić kako na Viru neće biti rušenja dok se ne usvoji Prostorni plan usklađen s Uredbom o zaštiti priobalja. - To je jeftino skupljanje političkih poena i manifestiranje sile na sirotinji - nije štedio riječi Kapović.

Kristijan Kapović

Ministrica ne želi čekati mjesec dana da se usvoji plan, ističe načelnik općine, nego ide u avanturu rušenja kuća koje će se sutra prema Planu moći legalizirati. Na listi rušenja su kuće koje su sagrađene prema PP-u koji je vrijedio 2004. godine i čiji su vlasnici tada podnijeli zahtjev za lokacijskom i građevinskom dozvolom. No, one su na listi za rušenje jer su unutar zone od 70 metara. - Mi na Viru ne rušimo ministričinu Uredbu o zaštiti priobalja, već tražimo da se ona provodi samo za kuće koje su sagrađene poslije njenog usvajanja. Oni koji danas grade u zaštićenoj zoni na Viru su idioti koji koje mi nećemo štiti - rekao je Kapović.



Saborsku zastupnicu HDZ-a Mirjanu Brnadić, koja ima kuću na Viru, jučer smo podsjetili na izjavu za Jutarnji list "kako na Viru neće biti rušenja dok se ne usvoji PP". Najavu akcije pročitala je, kaže, u novinama, ali joj je ministrica prije tri dana rekla da je načelnik Kapović premašio sve rokove s donošnjem plana i ona (ministrica, op.a) mora privesti postupak kraju.

Međutim, prijedlog PP Vira bio je do prije mjesec dana kod izrađivača Žapanijskog zavoda za urbanizam. Općinsko vodstvo Vira, podsjeća Kapović, nema s kašnjenjem nikakve veze.



On je ovog ponedjeljka u telefonskom razgovoru s ministricom demantirao i njenu izajavu danu u razgovoru za Jutarnji list kojom se ministrica poziva na novinske napise prema kojima je "navodno načelnik općine izjavio da će tek u rujnu primati građane koji imaju primjedbe na plan".



Prostorni plan Vira Općinsko vijeće trebalo bi usvojiti početkom lipnja, ali takva najava, očito, neće utjecati na odluku da se na Viru ruši  Što će se na Viru sve rušiti u odnosu na 400 inspekcijskih rješenja, od kojih je 230 na webu Ministarstva, može se samo nagađati.



Na Viru je 8500 objekata bez građevinske dozvole, a rješenja za rušenje dobili su vlasnici apartmanskih kuća, vikendica, tek započetih građevina, štala, pa čak i ruševina.



 2500 stalnih stanovnika

 900 prema katastru sagrađenih kuća

 800 kuća s dozvolom

 4000 zahtjeva za lokacijskom dozvolom

 1000 zahtjeva za građevinskom dozvolom

 150 rješenja o rušenju iz 2003. godine

 400 rješenja o rušenju iz 2006. godine

 180 objekata određenih za rušenje

 Vir u brojkama



Dijana Mijatović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:25