Ministrica neće rušiti kuću vlasnika koji je prijetio samoubojstvom?

VIR - Uz pljesak prisutnih novinara, danas nakon 15 sati Niko Maros prekinuo je dvodnevnu blokadu plinskim bocama i odustao od prijetnje da će se ubiti, jer mu je ministrica Marina Matulović Dropulić poručila da neće srušiti njegovu kuću ako mu je to jedini dom u Hrvatskoj.



MINISTARSTVO MAROSU RUŠI JER IMA DVIJE KUĆE U VITEZU


DIREKTOR URBANISTIČKOG INSTITUTA NINOSLAV DUSPER: BESPRAVNE KUĆE NA VIRU TREBA SRUŠITI




Kuća obitelji Maros i balkon na kojemu se odvijala drama- Dobrovoljno se predajem nakon što sam čuo ministricu na radiju da je obećala kako neće biti rušenja - rekao je Niko silazeći u pratnji načelnika krim policije Antuna Novoselovića i pregovarača MUP-a Dragutina Miklečića.



Antunova supruga Jozefina novinarima je donijela osobne iskaznice na kojima je vidljivo da su ona i suprug stanovnici Vira od 2003. godine. Godinu dana poslije podnijeli su zahtjev za lokacijsku dozvolu za kuću koju je Maros sagradio 1999.



Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Kata Gojević poručila je da se provjerava je li kuća na Viru jedini dom Marosa, s obzirom na to da je ministrica Marina Matulović Dropulić obećala da se u takvim slučajevima neće ruštiti.



Nakon što je supruzi Jozefini čestitao rođendan, darujući joj, kako je rekao, svoj život na dar, Maros je otišao s načelnikom Novoselovićem u Policijsku postaju na daljnju obradu.



Policijski pregovori s Marosom danas su završeni sretno i to je bio kraj drame koja je ispred kuće Nike Marosa trajala od petka. Nakon neuspjele policijske akcije u petak poslije podne Maros je od načelnika Novoselovića dobio jamstvo da može mirno spavati jer ga policija neće dirati tijekom noći.



Susjedi se iseljavaju



Marosov susjed general HVO-a Ilija Nekić i njegov brat Ljupko danas su iseljavali stvari iz kuće koja će se najvjerojatnije rušiti u ponedjeljak, premda se akcija Ministarstva u kojoj je tijekom četiri dana srušena polovica od 50 predviđenih objekata neće prekinuti ni u nedjelju.





- Te kuće nisu arhitektonski objekti, već obična građevinska zdanja i ja kao arhitekt tu nemam što reći. Vir je danas potpuno nezanimljiv jer takvih malih "Virova" ima diljem cijele obale - ustvrdio je Fabijanić. ( Do. K.)

Kuće na Viru nemaju veze s arhitekturom

Arhitekt Nenad Fabijanić u vezi s bespravnom gradnjom na Viru suzdržano je komentirao da objekti na tom otoku više nemaju nikakve veze s arhitekturom, zbog čega tom problemu nije želio posvetiti preveliku pozornost.



D. Mijatović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:25