MMF blagoslovio rebalans

Ocjena je to Misije MMF-a koju je na današnjoj konferenciji za novinare po završetku dvotjednog redovnog posjeta Hrvatskoj iznio voditelj Misije MMF-a Athanasios Arvanitis.

Arvanitis je ocijenio da bi hrvatski BDP u uvjetima smanjene domaće potrošnje, izvoza i pada investicija mogao pasti i više od predviđenih dva posto, odnosno između dva i četiri posto. Novi kreditni aranžman Hrvatske s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nije bio tema razgovora izaslanstva MMF-a s hrvatskim partnerima tijekom redovnog radnog posjeta, dodao je.

Upitan bi li bilo dobro da Hrvatska uvede euro, Arvanitis je odgovorio da je kuna stabilna valuta te da je nije potrebo zamijeniti zajedničkom europskom valutom prije ulaska Hrvatske u EU. Ideja o uvođenju eura u istočnoeuropske zemlje iznesena je u jučerašnjem komentaru Financial Timesa, u kojem je rečeno da je to prijedlog MMF-a.

U izjavi Izaslanstva MMF-a o rezultatima posjeta Hrvatskoj, koju je Arvanitis pročitao na konferenciji, ocjenjuje se da je MMF u Hrvatskoj vodio konstruktivne razgovore te da je impresioniran odlučnošću hrvatskih vlasti kojom se želi spriječiti utjecaj globalne krize na Hrvatsku. Ipak, nema te ekonomije koja je potpuno imuna na krizu, no pravovremene Vladine mjere i mjere HNB-a pomogle su Hrvatskoj, ocjenjuje se u izjavi.

No s obzirom na otežane uvjete inozemnog zaduživanja u ovoj godini, Misija MMF-a očekuje značajan pad hrvatskih gospodarskih aktivnosti. Na to će, kako se ocjenjuje, najviše utjecati domaća potražnja, slabljenje privatne potrošnje i ulaganja.

Zato je nužno, smatra Misija MMF-a, nastaviti s provedbom čvrstih gospodarskih politika i biti spreman na brzu reakciju u slučaju negativnih šokova. Inozemna izloženost i tijesne domaće financijske okolnosti ostavljaju malo prostora za dodatne poticaje kako bi se amortizirao utjecaj gospodarskog usporavanja, ocjenjuje Misija MMF-a.

Prioritetom smatra očuvanje financijske stabilnosti i zadržavanje likvidnosti pod kontrolom kako bi se spriječio destabilizirajući odljev gotovine.

Financijski sustav, iako dobro kapitaliziran i profitabilan, suočava se s novim teškoćama, ocjenjuje MMF te preporuča povećanje rezervi kapitala banaka i osiguranje inozemnog financiranja, kako bi se ojačala njegova otpornost.

Izaslanstvo MMF-a od 26. ožujka do 7. travnja boravilo je Hrvatskoj u okviru redovnih godišnjih konzultacija po članku IV. Statuta MMF-a koji obvezuje svaku članicu da surađuje s Fondom i s ostalim članicama, što podrazumijeva i godišnje razgovore o aktualnim gospodarskim kretanjima. Misija će pripremiti izvješće za raspravu na Odboru izvršnih direktora koja je, napominju, preliminarno zakazana za početak lipnja.



NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:16