Moje tvrtke posluju s dobiti, pa će i KIM

Ivan Šimić, 57-godišnji inženjer kožarstva, poduzetnik, otac dvoje djece, u dva mandata HSS-ov županijski vijećnik, danas nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Duge Rese, široj javnosti postao je poznat nedavno, točnije u petak, kada je Hrvatski fond za privatizaciju njegovu ponudu za kupnju KIM Mljekare Karlovac ocijenio najpovoljnijom.



Sindikat nije krio ogorčenje ovom odlukom, a mediji su upozorili da je Chemoderm s dvoje zaposlenih kupio KIM koji zapošljava 200 osoba, a na sebe veže oko 1500 kooperanata. Šimić smatra da od KIM-a može napraviti izvozni brend te dignuti poljoprivrednu proizvodnju karlovačkog kraja.



• Jeste li, kao novi vlasnik, već bili u KIM-u? Koji su vaši prvi potezi? Što će se dogoditi s Upravom poduzeća?



- Čim se potpiše ugovor između Fonda i Chemoderma, ulazim u KIM i prvo ću snimiti trenutnu situaciju. Postavit ću novu upravu, što ne znači da će biti otkaza. Ni kooperanti ne trebaju strahovati, oni su, na kraju krajeva, i inicirali da ja budem kandidat za kupnju KIM-a.



• Koliko ćete novca i u kojem razdoblju uložiti u KIM?



- Najveći dio od 44 milijuna kuna u sljedeće tri godine uložit ću u u opremu, a ostatak u objekt i marketing kojeg u KIM-u praktički nema. Čak nemaju ni svoju internetsku stranicu.



• KIM ste kupili kreditom čije vraćanje jamčite upravo stečenim dionicama te tvrtke, dok do 44 milijuna kuna ugovorenih ulaganja treba doći iz tekuće dobiti. Sindikat smatra da je na taj način KIM mogao kupiti svatko te vas uspoređuju s Kutlom.




- HFP je dobio garancije Karlovačke banke za 16,5 milijuna kuna, koliko vrijedi KIM. Da bi od njih dobio te garancije, dao sam na hipoteku svoje vlasništvo te predložio i dionice KIM-a. U banci su moj program podržali. KABA je stabilna financijska institucija čiji je komitent KIM, a i ja s njima poslujem već 15 godina, pa postoji i određeno poslovno povjerenje.



• Čime se bavi Chemoderm te hoće li se poduzeće prestati baviti tim djelatnostima nakon formalnog preuzimanja KIM-a?




- Chemoderm je osnovan 1991. i bavio se uvozom i izvozom kože. Godinu dana kasnije kupio sam pogon za preradu kože i imao deset radnika. Zbog nametnutih eko standarda to sam ugasio jer se proizvodnja ne bi isplatila, ali sam nastavio s komercijalnim poslovima. Sveo sam se u dohodovne okvire i sada se Chemoderm bavi trgovinom kože i kožnih proizvoda, čime će se baviti i nakon preuzimanja KIM-a.



• Kako vidite KIM za pet godina?



- Kao modernu industriju mlijeka, jer jedino kao takvi možemo opstati na europskom tržištu. Posebno će se njegovati inovativnost.



• Što ako se planovi izjalove i KIM propadne?




- Nikada poduzeće koje sam vodio nije poslovalo s gubitkom, pogotovo neće KIM jer su sve mljekarske tvrtke dohodovne. KIM je bio presedan zbog nekorektnih poslova nepoštenih uprava. S novim menadžmentom, vrlo brzo doći će i pozitivni rezultati.


Mario Pušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:49