'PROBUDITE SE!'

Morrissey prozvao Britance zbog euforične podrške svojima na Olimpijskim igrama: 'Ponašate se kao Nijemci 1930-ih!'

Kritizira i kraljevsku obitelj što svojom konstantnom prisutnošću na OI plijeni svu pažnju, i to u vlastite dinastičke svrhe
 Arhiva

Bivši frontmen Smithsa Steven Patrick Morrissey (53) na svom Twitter profilu optužio je britansku kraljevsku obitelj, kao i britansku javnost općenito, za pretjerani, neukusni patriotizam koji pokazuju na Olimpijskim igrama. Euforiju koja je zahvatila naciju u iskazivanju potpore britanskim sportašima usporedio je s fanatičnim zanosom s kojim su njemački građani 1930-ih podržavali naciste.

Pozvao je Britance da se "probude"' i kritizirao kraljevsku obitelj što svojim konstantnim prisustvom na Olimpijskim igrama plijeni svu pažnju, i to u svoje vlastite dinastičke svrhe. Prigovorio je i činjenici da se u Londonu novac rasipa na Olimpijske igre i fantastično skupe proslave, dok ostatak Engleske tone pod mjerama štednje. Tvrdi i da britanski mediji uopće ne uživaju nikakvu slobodu, jer se o kraljevskoj obitelji uvijek mora pisati samo u pozitivnom svjetlu.

- Britanski mediji 24 sata dnevno pokrivaju kraljevsku obitelj, prikazuju ih kako se smiju dok neobuzdano troše, kao da će takve priče u medijima pomoći britanskom društvu da se osjeća ispunjeno. Očito se britansku javnost 2012. tretira kao nedorasle Pigmeje, nesposobne za formuliranje bilo kakvih vlastitih misli.

AP

Brojni twitteraši osudili su njegov napad kako na naciju tako i na kraljevsku obitelj. Ovo mu nije prvi put da je uzbudio javnost svojim kontroverznim izjavama. Prošle je godine kraljicu Elizabetu usporedio s libijskim diktatorom Muamarom Gadafijem. I inače je poznat kao izraziti antimonarhist, koji smatra da je samo postojanje kraljice i kraljevske obitelji jedan veliki anakronizam koji se potpuno protivi ideji demokracije.

Morrissey je poznat i kao vegetarijanac i aktivist za prava životinja, a u tom kontekstu još je jedan njegov kontroverzan komentar bio taj da su Kinezi "podvrsta" ljudi jer zlostavljaju cirkuske životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:08