Na osječkom području 30 djece boluje od tumora

OSIJEK - Iako Udruga "Moje dijete", osnovana radi pružanja pomoći i potpore roditeljima djece oboljele od malignih bolesti, djeluje već dvije godine, šira je javnost tek proteklih blagdana doznala da čak 30 djece iz Osječko-baranjske županije boluje od najtežih malignih oboljenja.



Naime, javnost se posebno senzibilizirala kada je doznala da u Kliničkoj bolnici Osijek uopće ne postoji onkološki odjel za liječenje djece, pa su roditelji prisiljeni s teško bolesnom djecom redovito putovati u Zagreb na liječenje.



Trenutak kada se suočite s dijagnozom da vaše dijete boluje od maligne bolesti, najstrašniji je trenutak koji roditelj može zamisliti. Na početku se javlja osjećaj straha, ali se s vremenom morate suočiti s činjenicom da se liječenje provodi u Zagrebu gdje je tada nužno osigurati smještaj i opravdati izostanke s posla. Boravak uz bolesno dijete presudno je za njegovo izlječenje - rekao je Goran Adamović, predsjednik Udruge i otac šestogodišnje Nives koja već godinu i pol prima kemoterapiju.



Malena Nives trenutačno teži samo 15 kilograma jer je zbog redovitih kemoterapija stvoren osjećaj gađenja prema hrani, a Goran Adamović, osim odlascima na redovite terapije, svoju djevojčicu pokušava ojačati prirodnim dodacima za jačanje imuniteta, što ga mjesečno stoji još gotovo 1000 kuna.



Pokušavamo roditeljima olakšati dio vezan uz putovanja, stanovanje u Zagrebu i druga opterećenja te ih osloboditi strahova. Osobno imam sreće što MUP, u kojemu radim, ima razumijevanja za bolest moga djeteta, pa mi omogućava slobodne dane tri puta mjesečno zbog potreba Nivesine kemoterapije u Zagrebu.



No, mnogi roditelji nisu te sreće pa im se zbog učestalih izostanaka s posla prijeti otkazima, a često nisu u stanju podnijeti sve troškove. Stoga se događa da poneki budu prisiljeni odustati od liječenja - istaknuo je Adamović. - Dan djece oboljele od malignih bolesti je 15. veljače kada pripremamo humanitarni koncert  - zaključio je Adamović.


Nefreteta Zekić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:33