SRCE HRVATSKE

Najljepši gradovi Sjeverne Hrvatske - Čakovec

Unutar palače starog grada Zrinski smješten je Muzej Međimurja s bogatom arheološkom i povijesnom zbirkom

Najbliži aerodrom - 99 km, Zagreb • Autobusni kolodvor: 040 313 947 • Željeznički kolodvor: 040 384 332 • INFO: www.tzm.hr • TZ Međimurske županije, Športska 2, 040 390 191

Gotovo u samom geografskom središtu Međimurja nalazi se grad Čakovec. Još su Rimljani u ovaj prostor smjestili svoje odmorište Aquamu. U 13. stoljeću anali bilježe drveni “Čakov toranj” kao preteču današnjeg grada i njegova imena. Zrinski i drugi gospodari u 16. i 17. stoljeću dižu ga u neosvojiv i raskošan wasserburg uz koji niče slobodan kraljevski grad. U zelenom okrilju perivoja do danas je očuvano ovo povijesno srce oko kojeg je izrastao grad po mjeri čovjeka. Vrhunske komunikacije, najmodernija infrastruktura, lijepa hortikultura, gospodarska propulzivnost, dinamičan kulturni i sportski život, sve su to razlozi za ugodan život dvadesetak tisuća žitelja. Turistima se uz povijesnu jezgru nudi odlična gastronomska ponuda, bazeni, mnoštvo sportskih terena, bogat noćni život te atraktivna događanja tijekom cijele godine.

ŠTO POSJETITI

Muzej Međimurja

Trg Republike 5 • 040 313 285 • radno vrijeme: utorak-petak 10 - 15 sati i subota-nedjelja 10 - 13 sati • cijena ulaznice: 15 kn odrasli, 10 kn djeca

Ova j muzej ima arheološki, kulturno-povijesni, povijesni i etnografski odjel te likovnu galeriju u kojoj se nalaze Zbirka Bezeredi i Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca. Otvorena je 1979. donacijom njegove supruge Slavice u njegovoj rodnoj kući. U Kraljevoj su kući izložena 124 djela.

Stari grad Zrinski

Od sredine 16. do sredine 17. st. Međimurjem je vladala obitelj Zrinski. U hrvatsku ali i europsku povijest Zrinski su se upisali zbog svojih ratničkih pothvata u ratovima s Turcima, ali i kao pjesnici, gastronomi, političari, zavjerenici i na kraju tragičari. Životopisi članova ove obitelji istinske su povijesne balade koje ni današnji holivudski scenaristi ne bi bolje osmislili. Njihovu slavnu prošlost danas evocira atraktivna povijesna vojna postrojba pod nazivom “Zrinska garda”. Unutar palače Staroga grada Zrinskih smješten je Muzej Međimurja u kojem se nalazi i postav posvećen Zrinskima. U naselju Šenkovec smješteni su ostaci mauzoleja obitelji Zrinski, a u Gornjem Kuršancu spomen-obilježje pogibiji Nikole Zrinskog.

Mlin na Muri

Na najsjevernijoj točki Hrvatske, kraj malog naselja zvanog Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenoga riječnog mlina. Jedinstven je to objekat tradicijske graditeljske baštine u Hrvatskoj, ali i šire. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”. Oko mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu, uređen je “Mlinarov poučni put”. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora Značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela - plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila. Na Muri se može doživjeti i prava ribička avantura ili pak “lagani rafting” u drvenim čamcima.

Mursko Središće

Slučajnim otkrićem ugljenih slojeva na obali Mure počela je povijest rudarstva u ovom kraju, a danas o tome svjedoči Spomen dom i drugi naziv tome mjestu - “Grad rudara”.

Međimurska županija

Međimurje je smješteno na dodiru dviju velikih reljefnih cjelina; Istočnih Alpi i Panonske nizine, na temelju čega su definirane dvije morfološke cjeline; brežuljkasto gornje i nizinsko donje Međimurje. Zelenilo njene brežuljkaste i ravničarske unutrašnjosti presijecaju plavetnila stotinu manjih jezera i vodenih tokova te dva velika umjetna jezera HE Čakovec i Dubrava. Smješteno na sjeverozapadu Hrvatske, prometno najpovezanijem dijelu s Europom, omeđeno je prirodnim granicama - rijekom Murom na sjeveru i istoku i rijekom Dravom na jugu. Međimurje je smješteno u području umjereno tople, vlažne klime s izraženim godi-šnjim dobima relativno vrućih ljeta, hladnih zima, brzim porastom temperatura u proljeće i povoljnim vremenom u jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:58