Najveći problem ovisnost o drogi, alkoholu i klađenju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.11.2007. u 17:14

ŠIBENIK - Četvrtina mladih Šibenčana živi u stalnom strahu da će im roditelji izgubiti posao, 50 posto šibenske djece od 13 do 15 godina misli da im je najveći problem alkohol, više od polovice Šibenčana od 20 do 25 godina tvrdi da su najveći problemi ovisnost o drogi i klađenju.

Čak 65 posto mladih želi se odvojiti od roditelja, ali za to nema novca, četvrtina djece i mladeži tvrde da su žrtve nasilja u školi, a najboljim stvarima koje su se dogodile u Šibeniku mladi smatraju otvaranje trgovačkih centara, novu knjižnicu, gradnju Tehnološke ceste i otvaranje gospodarske zone Podi.

Mladi su nam otkrili zastrašujuće činjenice o pošastima droge, alkohola, klađenja i nasilja kojem su izloženi, rekla je Nedjeljka Klarić
To su samo neki rezultati velikog istraživanja koje je proveo Grad Šibenik s ciljem da sazna što mladi zaista misle i žele kako bi mogao što bolje ispuniti njihove potrebe i prohtjeve. - Rezultati istraživanja su nas i ugodno i neugodno iznenadili. Ugodno nas je iznenadila zrelost šibenske mladeži. Rezultati ispitivanja  pokazuju da je naša mladež jako dobro informirana, da vidi i dobro razumije sve što se oko nje događa i da uopće nije pasivna kao što se to neopravdano misli. S druge strane, mladi su nam otkrili zastrašujuće činjenice o pošastima droge, alkohola, klađenja i nasilja kojem su izloženi - rekla je Nedjeljka Klarić, gradonačelnica Šibenika.

Među podacima istraživanja koje je provela i obradila tvrtka Maris konzalting iz Šibenika pozornost zaslužuje onaj koji govori da gotovo 30 posto mladih Šibenčana smatra da Šibeniku trebaju novi i bolji sadržaji za mladež, ali ne znaju i nemaju ideju kakvi bi to sadržaji trebali biti. Čak 35 posto mladih želi kino s redovnim repertoarom, veliki broj traži pretvaranje vojarni u sportske centre i centre s dramskim, likovnim, glazbenim i koncertnim sadržajima.

Gotovo tri četvrtine djece u dobi od 13 do 15 godina smatra da su preopterećeni školskim obvezama, zabrinuti su za svoju budućnost i boje se nezaposlenosti, ali su uvjereni da Šibeniku treba profesionalno kazalište. Gotovo 30 posto djece te dobi tvrdi da su žrtve nasilja u školi, a znatan broj ih tvrdi da ne može ispuniti školske obveze jer mora čuvati mlađu braću i sestre.

Gotovo 20 posto mladih od 16 do 19 godina ne vidi nikakvu perspektivu u životu. Gotovo 30 posto mladeži od 16 do 19 godina ima problema s putovanjem u školu, smatra da je nužna gradnja novih škola, traži otvaranje kompjutorskih i inovatorskih radionica te smatra da Šibeniku treba centar za rehabilitaciju ovisnika. Oni malo stariji žele da Šibenik ima samački hotel.


Djelatnici tvrtke Maris konzalting, koja se razvija u poduzetničkom inkubatoru PIN-u, zabilježili su da su mladi Šibenčani bili ugodno iznenđeni anketom i pitanjima koja su im postavljana. Zanimalo ih je tko je i zašto naručio ispitivanje njihovog mišljenja, a svi su takvu vrstu interesa za njih njihove želje i probleme ocijenili iznimno pozitivnim i dobrodošlim.
V isoka ocjena anketi o stavovima mladih

Stanko Ferić

Izdvajamo