Napokon otkriven Jack Trbosjek

LONDON - Pronađene bilješke londonskog detektiva iz 19. stoljeća mogle bi riješiti stoljetni misterij Jacka Trbosjeka i napokon otkriti tko je 80-ih godina 19. stoljeća ubijao londonske prostitutke.



Privatni notes inspektora Donalda Swansona, koji je radio na slučaju najpoznatijeg serijskog ubojice, sugerira da je nikad pronađeni ubojica bio siromašni brijač Aaron Kosminski.



Kosminski, inače Židov koji je praznih džepova 1882. godine došao iz Poljske u Englesku, bio je glavni osumnjičeni. Prema Swansonu, tadašnja je policija bila toliko uvjerena da je Kosminski Rasparač da su organizirali tajno prepoznavanje u policijskom sanatoriju u Brightonu. Daleko od buke medija jedan je svjedok prepoznao Kosminskog kao ubojicu.



Svjedok je, stoji u bilješkama, "bez oklijevanja identificirao osumnjičenika s kojim je bio suočen, ali je odbio dati dokaz". Kao razlog odbijanju, Swanson piše: Zato što je osumnjičeni također bio Židov i zato što bi njegov dokaz osudio osumnjičenog te bi svjedok bio razlog vješanja ubojice, što nije želio da mu ostane u mislima.



Detektiv Swanson umro je pet godina poslije, a bilješke su ostale u njegovoj obitelji te ih je njegov unuk Nevill Swanson ovih dana posudio muzeju Scotland Yarda. Voditelj muzeja, detektiv Steve Lovelock, slučaj identifikacije nazvao je "vrlo zanimljivim".



- Ipak ne postoji pravi dokaz protiv ijednog osumnjičenog. Mi zaista ne znamo razlog zašto bi ova imena uzeli u obzir jer bilo koja informacija ne može donijeti zaključak - izjavio je Lovelock dodajući kako "ljudi možda zapravo i ne žele da se to ikad riješi".



Kosminski je bio brijač i serijski ubojica?

Isfrustrirani policajci koji su svakodnevno bili prozivani zbog neuspješnog otkrivanja ubojice, nisu mogli uhititi Kosminskog. Stoga je odvezen natrag u kuću svojeg brata te je bio pod tajnim policijskim nadzorom. Budući da se nakon toga nije dogodilo ni jedno ubojstvo, policija je Kosminskog smjestila u ludnicu gdje je 1919. godine i umro.



Ivana Rimac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:25