Ni dana u ratu, a dobio mirovinu generala

SISAK - Nakon policijske istrage po nalogu Odvjetništva i USKOK-a protiv Petra Mašića, bivšeg policajca iz Kutine, bivšeg drugog čovjeka sisačke Policijske uprave, a sadašnjeg umirovljenika s generalskom mirovinom, podnesena je kaznena prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i poticanja drugih da naprave lažnu službenu ispravu.



Prema prijavi krivotvorio je svoj ratni put kako bi dobio rješenje od komisije Ministarstva branitelja da je njegovo zdravstveno stanje narušeno 100 posto u obrani suvereniteta Hrvatske, te tako primao mirovinu dragovoljca Domovinskog rata sa statusom ratnog vojnog invalida.


Zahtjev za reviziju

Temeljem toga ratnog puta i rješenja, Mašić je otišao u vojnu mirovinu s činom generala i prima oko 13.000 kuna mjesečno.  Inkrimirane radnje dogodile su se u vrijeme dok je Mašić bio djelatnik Policijske uprave, radio kao načelnik ureda načelnika, imao zvanje glavnog policijskog savjetnika i prikupljao dokumente za mirovinu. Iz policije saznajemo da je čak izmislio i izjave svojih kolega kako bio dobio na vjerodostojnosti svog ratnog puta.



Pet stranica: Mašić je, među ostalim, naveo kako je koordinirao akcije vojske i policije, izvlačio ljude iz pogođenih tenkova



Rješenje- Status ratnog vojnog invalida

Potvrda Ministarstva: Na temelju ratnog puta dobio rješenje Ministarstva da mu je zdravlje narušeno 100%u obrani suvereniteta



Čin generala- Mirovina od 13 tisuća kuna

Vojna mirovina: Na temelju prikupljenih dokumenata Mašić u mirovinu odlazi s činom generala i prima 13.000 kn mjesečno

Tri laži za dobru mirovinu

Herojstvo - Ratni put



Na slučaj “lažnog ratnog puta, lažnog statusa i lažnog generala” ukazali su članovi Udruge specijalne policije Osa Sisak, koji su ministrici Kosor i ministru Rončeviću uputili dopis za zahtjevom “za revizijom predmeta Petra Mašića”. 



- Šokiran sam da takva osoba prima invalidsku mirovinu dragovoljca Domovinskog rata, generalsku mirovinu, a Mašić nije uzeo pušku u ruku i branio domovinu, nije bio izložen pogibelji ništa više od radnika u Željezari, Rafineriji i školama - tvrdi Slavko Muža, bivši specijalac iz udruge Osa.

Civilna zaštita

Petar Mašić je cijeli Domovinski rat proveo je u Civilnoj zaštiti, a 1996. postaje ovlaštena osoba u temeljnoj policiji kao linijski inspektor za granice. - Imam status branitelja 1991.-1995. Tako baratati mojim imenom i čašću, blatiti me, je nedopustivo. Obranit ću se od tih objeda - rekao je Mašić.





 - Vidio sam ratne putove mnogih svojih policajaca, u nekoliko redaka opisali su pet godina ratovanja i više od 300 dana teških terena, ranjavanja i patnji.



 Gospodin Mašić svoj je ratni put napisao na pet stranica. Partizanski heroj Boško Buha ništa je prema njemu. Mašić je u ratu, tako barem piše u njegovu ratnom putu, koordinirao akcije vojske i policije, izvlačio ljude iz pogođenih tenkova, obnašao cijeli niz drugih odgovornih dužnosti na liniji bojišnice. A nije. Nije cijeloga rata bio niti u jednoj ratnoj postrojbi, nije dužio dugo oružje, nije bio na bojišnici - istaknuo je Srećko Telar.



Dodao je kako je tijekom idavanja iskaza policiji dobio  na uvid Mašićev ratni put. Netko tko je prije mene čitao taj ratni put olovkom je uz pojedine njegove navode napisao: “laž”, “laž”, “laž”.



Mogu reći da ni ja tamo nisam pronašao niti jedne istine, a spominje se njegova uloga i aktivnosti u specijalnoj policiji i postrojbi kojoj sam ja bio na čelu - rekao je Telar.

Boško Buha je ništa prema njemu

Bivši policajci specijalci i članovi udruge Osa Slavko Muža i Srećko Telar tumače kako su bili ogorčeni kada su čuli za ratni put i status dragovoljca, “generala” Petra Mašića.



Mate Piškor/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:02