Novim umirovljenicima povećanje 2 - 14,5%

ZAGREB - Od sedam glavnih zahtjeva umirovljenika Vlada je za sada spremna u potpunosti prihvatiti samo jedan, i to onaj za povećanje najniže mirovine. U Vladi su spremni na kompromis oko povećanja invalidskih mirovina, a umjesto prijedloga umirovljeničkih udruga za povećanje mirovina novih umirovljenika između 5 i 38 posto nude povećanje između 2 i 14,5 posto.





Prijedlog postotka za koji bi se povećala mirovina samo je grubi orijentir koji je apsolutno podložan daljnjoj raspravi
Za Vladu očito nije prihvatljivo povećanje troškova od 46,6 milijardi kuna, koliko je u idućih 20 godina "težak" scenarij rješavanja novih umirovljenika koji predlažu u Hrvatskoj stranci umirovljenika. Naime, prema prvim grubim procjenama za Vladin model u istom razdoblju treba osigurati upola manje novca, odnosno oko 25 milijardi kuna.



No potpredsjednik Vlade Damir Polančec jučer se nakon sastanka radne skupine nije htio izjasniti o mirovinskom trošku koji je Vlada spremna podnijeti.



- Prijedlog postotka za koji bi se povećala mirovina samo je grubi orijentir koji je apsolutno podložan daljnjoj raspravi. Način obračuna povećanja mirovina novih umirovljenika prihvatljiv nam je kao model, no mi smo ga modificirali i predlažemo isplatu dodatka na mirovinu - objasnio je jučer Polančec koji je uvjeren da će u nastavku pregovora u petak doći do dogovora s umirovljenicima.



U Vladi su jučer odbili preostala četiri zahtjeva umirovljenika za usklađivanjem mirovina prema plaćama, ostvarivanjem starosne mirovine samo prema punom stažu, ukidanjem trajnog umanjenja prijevremenih mirovina te povećanjem mirovina novih umirovljenika u skladu s rastom BDP-a.



Iako će do petka umirovljeničke udruge na zajedničkoj koordinaciji raspravljati o Vladinim prijedlozima, njihovi čelnici već ih sada ocjenjuju neprihvatljivim "mrvicama".





Model koji Vlada nudi za rješavanje problema novih umirovljenika ne dolazi u obzir. To je neozbiljno, neodgovorno i ponižavajuće
- Model koji Vlada nudi za rješavanje problema novih umirovljenika ne dolazi u obzir jer se njime novi umirovljenici ni približno ne ujednačavaju sa starima. To je neozbiljno, neodgovorno i ponižavajuće - poručio je jučer predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.



Prema informacijama nakon jučerašnjeg sastanka radne skupine Vlada je spremna prihvatiti povećanje koeficijenta za najniže mirovine na 0,825 za sve godine staža, dok su kod invalidskih mirovina spremni na djelomično povećanje.



Prema jučerašnjim pozicijama Vlade jasno je pak da će se novi umirovljenici rješavati na temelju modela koji je predložio HSU, a prema kojem bi se mirovine novih umirovljenika povećale ovisno o godini umirovljenja. Umirovljeničke udruge i dalje su kod zahtjeva za povećanjem od 5 do 28 posto.



Budući da je Vlada jučer ponudila povećanje u rasponu od 2 do 14,5 posto, jasno je kako je riječ o početnim pozicijama o kojima će se pregovori nastaviti u petak pa se očekuje da bi konačni postoci povećanja mogli biti "na pola puta".



povećanje invalidskih mirovina, povećanje novih mirovina od 2 do 14,5 posto

odbijeno usklađivanje mirovina s plaćama, starosna mirovina samo s punim stažem, ukidanje trajnog umanjenja prijevremenih mirovina, povećanje mirovina novih umirovljenika s rastom BDP-a

Vlada nudi u pregovorima:

 koeficijent za najnižu mirovinu 0,825 za sve godine staža



• Vladin model (povećanje od 2 do 14,5 posto) - u razdoblju 2007. - 2009. godina potrebno je osigurati oko milijardu kuna, nakon pet godina primjene tog modela godišnji trošak bi se povećao na oko 2,5 milijardi kuna godišnje. U 20 godina  riječ je o dodatnom izdvajanju od 25 milijardi kuna.

Model HSU-a (povećanje od 5 do 38 posto) - u razdoblju od 2007. do 2009. godine treba osigurati 2,2 milijarde kuna, u 20 godina 46,6 milijardi kuna

N ovi umirovljenici - modeli:





G. Galović;M. Klanac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:52