Odgađa se primjena ribolovnog pojasa?

ZAGREB - Hrvatske vlasti vode pregovore sa slovenskom i talijanskom stranom, te EK kako bi dobile privolu susjeda za provođenje odluke Sabora o aktiviranju zaštićenog ribolovno ekološkog pojasa u Jadranu od 1. siječnja 2008.



Nakon što je na sastanku hrvatskih zastupnika s kolegama iz europarlamenta predstavnik Europske komisije poručio Hrvatskoj da će biti kažnjena otežavanjem pristupa Uniji proglasi li jednostrano ZERP, HDZ je ublažio retoriku o nužnosti primjene ZERP-a.



- Treba biti strpljiv, zaštititi odluku Sabora, ali istodobno i ne ugroziti dugoročne, vanjskopolitičke interese Hrvatske - objasnio je šef saborskog Odbora za vanjsku politiku iz redova HDZ-a Gordan Jandroković.



Na pitanje znači li to da je moguća odgoda primjene ZERP-a, ne bude li do Nove godine postignut dogovor sa slovenskom i talijanskom stranom, Jandroković odgovara kako je "u ovom trenutku nemoguće reći išta više od toga da Vlada želi primijeniti odluku Sabora o ZERP-u te da stoga pregovara sa susjedima".



Na poruku iz EK danas je ipak oštro reagirao dio oporbenih stranaka, ali ne i najjača oporbena stranka - SDP.



Nijedna Vlada, smatra šef HSS-a Josip Friščić, ne smije više odgađati primjenu saborske odluke o proglašenju ZERP-a. - Popustimo li na ZERP-u, EU će nas stisnuti i na poljoprivrednom zemljištu i na našim šumama i vodama - kaže Friščić. Anto Đapić smatra kako Hrvatska treba proglasiti ZERP.



- Ako se ne želi za koju godinu lupati po glavi, kao u slučaju Haaga, Vlada mora provesti odluku Sabora - istaknuo je. Predsjednik SDP-a i Nacionalnog odbora Zoran Milanović na izrečeno u Bruxellesu danas je poručio: "Nemam komentara".  



Ni Talijani ni Slovenci nisu pitali Hrvatsku kad su proglašavali svoje pojase u Jadranu, a što se negativnog utjecaja na pregovore tiće - oni su ionako usporeni

Gordan Jandroković

Treba biti strpljiv, zaštiti odluku Sabora ali istovremeno i ne ugroziti dugoročne, vanjskopolitičke interese Hrvatske

  Josip Friščić

Ante Đapić

Ako se ne želi za koju godinu lupati po glavi i pozivati na naknadnu pamet, kao u slučaju Haaga, Vlada mora provesti odluku Sabora o proglašenju ZERP-a

Dragutin Lesar

Nakon ovakve poruke predstavnika Europske komisije očekujem da glavni pregovarač, ministrica vanjskih poslova i premijer podnesu izvješće


Nataša Božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:21