Operacija špijunskog podzemlja: Objavljen popis 139 navodnih suradnika Udbe

ZAGREB - Nakon što je nekadašnji šef Informativnog programa HTV-a Tomislav Marčinko nedavno najavio da će dati u javnost popis suradnika nekadašnje jugoslavenske službe državne sigurnosti koji tobože i danas rade na HTV-u, zadarski Hrvatski list objavio je popis 139 osoba za koje se tvrdi da su bili najbliži suradnici Udbe.



Glavni urednik tog lista Ivica Marijačić, koji je potpisao tekst o tom tajnom materijalu, u bliskim je odnosima s Markicom Rebićem koji pod pseudonimom i sam piše za taj list.



Njih dvojicu Haaški sud već je optužio zbog objavljivanja iskaza tada zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića u procesu protiv Blaškića.



Popis "Suradničke mreže" Službe državne sigurnosti RSUP-a SRH, kako stoji na kopiji dokumenta u Hrvatskom listu, sastavile su hrvatske obavještajne službe u srpnju 1997. godine.



OMERBAŠIĆ: Udba je mene privodila i špijunirala


BEŠKER: Očajnički pokušaj povratka na scenu aktera obračuna iz 1997.



HATSCHIKJAN: Za uspješnu lustraciju potrebni pouzdani dosjei


ANALIZA VIJESTI: Kome je i zašto trebao ovaj politički i izdavački potez

Popis je doista svojedobno bio sastavljan. Ako je i postojala namjera da se njime utvrdi povijesna istina o mreži Udbinih suradnika, ta je rekonstrukcija služila i u druge svrhe: tajnim službama bila je sredstvo za politički progon nekih neistomišljenika.



Prvi je informaciju  o "popisu udbaša" 1999. objavio Nenad Ivanković, glavni urednik Vjesnika, i to je tada bio dio obračuna unutar HDZ-a. On, međutim, nije dao objaviti cijelu listu, ali se i prije i poslije neprestano spominjalo nekoliko navodnih kodnih imena kao što su Sova, Tom ili Branko, a Vladimir Šeks, Zlatko Kramarić i Ivan Zvonimir Čičak bili su navođeni kao doušnici i suradnici tajnih službi.



      LIST 



Zadarski tjednik počeo je izlaziti prije godinu i pol. Uređuje ga Ivica Marijačić kojeg Haaški sud, zajedno s Rebićem, tereti za objavljivanje imena svjedoka Mesića iz procesa Blaškiću. Rebić redovito piše za taj list.

HRVATSKI 

Iako je nedvojbeno da i danas zasigurno ima bivših Udbinih suradnika u politici, novinarstvu i drugdje u javnom životu, nikad nije provedena profesionalna rekonstrukcija niti je utvrđena prava istina.



Također, u Hrvatskoj nije provedena ozbiljna javna rasprava o potrebi pokretanja postupka lustracije, odnosno uklanjanja iz javnog života osoba kompromitiranih djelovanjem u totalitarističkim režimima.



Predsjednik Stjepan Mesić, komentirajući Marčinkove prijetnje prije nekoliko dana, doveo je prijetnje popisima u vezu s "buđenjem radikalne desnice".  - Ta desnica misli da gubi teren i sada se organizira i misle ako osvoje medije, onda će moći ponovno vladati - komentirao je Mesić. Predsjednik je imenom kao čelnika te "radikalne desnice" prozvao Ivića Pašalića.



Šef SDP-a Ivica Račan složio se danas s Mesićem. - Ne vjerujem da to može destabilizirati političku ili društvenu situaciju, osim ako to tumačimo na način da takvim pričama desnica pomaže odmicanju fokusa od pravih tema u Hrvatskoj - kaže Račan.



Bivši ravnatelj HIS-a Miroslav Šeparović potvrdio nam je da je popis suradnika Udbe doista postojao i da ga je on osobno posjedovao. Kaže da se radilo o djelomičnoj rekonstrukciji koju je na zahtjev Miroslava Tuđmana napravio Josip Perković. Kaže da je taj popis kružio u obavještajnom podzemlju, te da se proizvoljno nadopunjavao i iskrivljavao, i sve vrijeme bio zloupotrebljavan.



Zbog toga misli kako popis objavljen u Hrvatskom listu nije autentičan. Iza objavljivanja, tvrdi Šeparović, "stoje Markica Rebić i njegovi istomišljenici".

 - Ja nisam ni naručio niti radio taj popis - odgovorio je Rebić na te optužbe. Uvjerava da je popis prvi put vidio nakon što je on pronađen baš u stanu Miroslava Šeparovića. Nije htio odgovoriti na pitanje je li on dao popis Hrvatskom listu. Ivica Marijačić rekao je pak da mu je popis dao "čovjek iz obavještajnog miljea koji je i danas aktivan u tajnim službama". Vjeruje da je popis autentičan jer je vidio "original s pečatom".



Šeparović, međutim, tvrdi da popis iz Hrvatskog lista nije onaj koji je bio kod njega u stanu.  - Točno je da je pri pretrazi moga stana, u kasi HIS-a koja je ostala kod mene, među dokumentima o prisluškivanju novinara, te o Dubrovačkoj banci bila i ta djelomična rekonstrukcija suradnika Udbe. Policija je nakon pretresa mog stana uzela dokumente - kaže Šeparović koji je tada bio uhićen zbog optužbe da je odavao državne tajne nakon odlaska iz tajnih službi.

 

- To je bio politički montirani proces iza kojeg su bili Pašalić i  Rebić. Htjeli su mi se osvetiti jer sam dao ostavku na mjestu ravnatelja HIS-a zbog prisluškivanja novinara, afere SIS i Dubrovačke banke - prisjeća se Šeparović.

Jarnjak: 1990-ih su se radile rekonstrukcije suradnika

Ivan Jarnjak, nekadašnji ministar unutarnjih poslova, tvrdi da se 90-ih više puta radila rekonstrukcija mreže suradnika Udbe. Te rekonstrukcije radile su se, objašnajava Miroslav Šeparović, zbog proučavanja metodologije i načina rada jugoslavenskih tajnih službi na Obavještajnoj akademiji. Popis suradnika je bio rađen na osnovi dokumentacije u tajnim službama, ali i na temelju sjećanja.



Jarnjak tvrdi nešto drugo: da su se rekonstrukcije radile kako bi se utvrdilo nema li "recidivista", odnosno nisu li neki suradnici i dalje aktivni. Napominje da se pritom osobito obraćalo pozornost na suradnike KOS-a, jugoslavenske vojne tajne službe.  - Objavljivanje popisa suradnika Udbe u funkciji je političkog obračunavanja i pokušaja diskvalificiranja pojedinaca. Sigurnosne službe trebaju ispitati je li i kako je iscurio taj dokument - kaže Jarnjak.



Miroslav Tuđman danas nije htio razgovarati o tome zašto je naručio rekonstrukciju suradničke mreže Udbe.





















Josip Perković:



Sastavio djelomičnu rekonstrukciju mreže suradnika Udbe na zahtjev Miroslava Tuđmana. Pretpostavlja se da taj njegov popis nije isti kao ovaj objavljen u Hrvatskom listu.





















Miroslav Tuđman:



Nije htio reći zašto je naručio popis. Njegovi tadašnji stranački suradnici Jarnjak i Šeparović tvrde da nije trebao poslužiti za političke obračune.





















Markica Rebić:



Opovrgava tvrdnje da on stoji iza objavljivanja popisa navodnih suradnika Udbe. Tvrdi da ga nije ni naručio niti dao objaviti.



















Miroslav Šeparović:



Posjedovao je originalni popis iz Perkovićeve rekonstrukcije koji je policija pronašla u sefu u njegovu stanu. Tvrdi da se taj popis iskrivljavao u obavještajnom podzemlju i da ovaj u Hrvatskom listu nije autentičan.



Ivanka Toma;Ana Plišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09