Optužena pivovara i petero djelatnika

KARLOVAC - Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv Karlovačke pivovare i njezinih pet djelatnika zbog smrti Zdravka Martinovića, i to samo 24 sata nakon što je istražna sutkinja  okončala dvomjesečnu istragu i odvjetništvu dostavila spis na 700 stranica.



Tehničkog direktora Gabora Ligetija (47) tereti se da je naložio, a glavnog inženjera Slavena Siladića (34) da je organizirao da se sav ugljični dioksid koji je nastajao, a koristio se u procesu fermentacije piva, trajno ispušta kroz ventil za odvodnju nečistog CO2 iz fermentora u kanal za odvodnju, koji je otjecao izvan kruga Pivovare sve do Pivarskog potoka.



Rukovoditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštite okoliša Zrinka Odrčić (35), direktorica proizvodnje Marija Tufeković (40) i voditelj proizvodnje fermentacije Marinko Kovačević (57) terete se da su dopustili da se proces proizvodnje nastavi, iako su znali da se CO2 ispušta u kanal za odvodnju, a poduzeće Karlovačka pivovara zato što nije osiguralo sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida.



Njihovim propustima smanjila se količina kisika u zraku, što je dovelo do hipoksičnoga gušenja Zdravka Martinovića.



Odvjetništvo je također predložilo da se optuženom Gaboru Ligetiju produži zabrana napuštanja Hrvatske.



Budu li osuđeni, radnici Pivovare mogu biti kažnjeni zatvorskim kaznama od jedne do deset godina, a Karlovačka pivovara novčanom kaznom od četiri milijuna kuna.



Odvjetnici Karlovačke pivovare optužnicu bi trebali zaprimiti sredinom sljedećeg tjedna, nakon čega imaju osam dana za žalbu. 





- Podići ćemo privatnu tužbu protiv Karlovačke pivovare, a kakav će biti odštetni zahtjev dogovorit ćemo se s odvjetnicima - rekla je danas Gordana, kći pokojnoga Zdravka Martinovića.

Obitelj podiže privatnu tužbu

Slučaj Pivovare su obilježili brojni propusti u radu nadležnih institucija, a u 150-godišnjoj povijesti Karlovačke pivovare prvi se put dogodilo da su morali prekidati proizvodnju te je na nekoliko dana tržište ostalo bez piva.



Mario Pušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:34