Otkriven gen odgovoran za kostobolju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.03.2008. u 22:20

LONDON - Britanski znanstvenici vjeruju da su pronašli razlog zbog kojega milijuni ljudi širom svijeta osjećaju bolove u zglobovima.

Dosad se vjerovalo kako je glavni uzrok gihta nezdravi način života. Posebno se upozoravalo na prehranu bogatu rafiniranim šećerima, proteinima i alkoholom.

U zdravom organizmu bubrezi preko urina uklanjaju mokraćnu kiselinu iz krvi. Kod nekih ljudi bubrezi je ne uspijevaju odstraniti te se njezina koncentracija u krvi povećava, a u zglobovima se oblikuju kristali koji uzrokuju upale, ukočenost i bolove.

No prema članku objavljenom u časopisu Nature Genetics analiza gena 12.000 ljudi pokazala je kako bolest može uzrokovati jedna varijanta gena SLC2A.

Naime mnogi ljudi se hrane nezdravo, a ipak samo neki od njih obolijevaju od gihta.
Voditelj istraživanja, Alan Wright, rekao je kako gen ima ključnu ulogu u efikasnosti transporta mokraćne kiseline kroz membrane bubrega.

Ranijim istraživanjima utvrđeno je kako konzumiranje prevelikih količina slatkih napitaka može pokrenuti tu bolest.

Dr. Andrew Bamji, predsjednik British Society for Rheumatology, rekao je kako se čini da "isti gen ima važnu ulogu u kontroli razina šećera fruktoze u tijelu".

Trenutno ne postoji učinkovit lijek protiv uričnog artritisa. Ipak bolest se može držati pod kontrolom. Uglavnom se koriste nesteroidni protuupalni lijekovi koji sprečavaju stvaranje prostaglandina, tvari koje uzrokuju upalu i bol. Također je poželjno smanjiti konzumaciju hrane bogate purinom. To uključuje pivo i druge alkoholne napitke, inćune, sardine u ulju, riblju ikru, haringe, kvasac, iznutrice, grahorice poput sušenog graha, graška i sojina zrna, mesne prerađevine, bistre juhe, umake, gljive, špinat, šparoge, cvjetaču i perad. Također može pomoći i smanjenje tjelesne težine.

Znanstvenici vjeruju kako će novo otkriće omogućiti pronalaženje djelotvornijih lijekova protiv gihta.  (njd)

Izdvajamo