Otkrivena dosad najveća računalna špijunska mreža

Kanadski istražitelji otkrili su da su u protekle dvije godine u sklopu velike špijunske operacije nazvane GhostNet, koja je bila kontrolirana s tri kompjutorska servera u Kini i jednog u južnoj Kaliforniji, ukradeni dokumenti s ukupno 1295 kompjutora u 103 države, uključujući one koji su pripadali ambasadama, ministarstvima vanjskih poslova i drugim vladinim uredima. Nadzirana računala bila su uglavnom u sustavu ministarstava vanjskih poslova i ambasada kao i ona povezana s tibetanskim duhovim vođom Dalaj-lamom.



više iz
rubrike
SVIJET
Istražitelji ističu kako nemaju nikakvih dokaza kako se iza špijunske mreže nalazi kineska vlada, a i službeni je Peking porekao svoju upletenost.



Izvještaj o mreži rezultat je desetomjesečne istrage koju je pokrenuo Information Warfare Monitor (IWM), agencija za kontrolu informacija, na zahtjev službenog ureda Dalaj-lame. Naime, već se neko vrijeme vjerovalo kako se računala tibetanske vlade ciljano nadziru. Pregled njegovih kompjutora samo je otvorio Pandorinu kutiju i ubrzo su se pokazali pravi razmjeri te velike špijunske operacije koja se, osim na urede Dalaj-lame, fokusirala i na vlade država u južnoj i jugoistočnoj Aziji.



Hakeri su kontrolu nad računalima u ministarstvima i veleposlanstvima diljem svijeta preuzimali putem specijaliziranih programa čije djelovanje kompjutorske zaštite nisu prepoznavale kao prijetnju.



- Otkrili smo hakere 'krvavih ruku' i imamo dokaze o postojanju špijunskih programa koji su infiltrirali tibetanske računalne sustave te izvlačili vrijedne informacije iz ureda Dalaj Lame - izjavio je istražitelj Greg Walton, prenosi Associated Press.



Prema New York Timesu, ovo je najveća špijunska akcija ikada otkrivena s obzirom na broj zahvaćenih zemalja.



Osim što je najveća po opsegu država koje je uključivala, istraživači su prvi put uspjeli otkriti i način na koji je obavljana krađa dokumenata u sklopu operacije. Cijeli je kompjutorski sustav, objašnjava se u njihovu izvješću, bio izrazito sofisticiran. Prilikom upada u pojedini kompjutor neke institucije ili ureda, tvrde, nisu se prikupljali samo nasumični podaci, nego je kompjutorski sustav omogućavao potragu za specifičnim dokumentima, a mogla se aktivirati i tzv. Big Brother opcija, što znači da su hakeri mogli iskoristiti video i audio sustav kompjutora u koji su se infiltrirali kako bi preko monitora gledali i slušali sve što se događa u sobi u kojoj je taj kompjutor.

Zasad nije utvrđeno koji su sve dokumenti ukradeni, iako je u slučaju Dalaj-lame ukradena specifična korespondencija u kojoj su hakeri točno znali što traže. Uspostavljena je i kontrola nad njegovom eletroničkom poštom, a zabilježeno je i nekoliko slučajeva manipuliranja njome. Još nema naznaka da su se špijuni uspjeli infiltrirati u kompjutore američkih vlasti, iako je otkriveno da su motrili kompjutor NATO-a u razdoblju od 12 sati te da su pod nadzorom špijuna bili i kompjutori indijske ambasade u Washingtonu.



LONDON- Britanski obavještajci upozorili su vladu Velike Britanije da bi Kina mogla  “blokirati” njihovu zemlju udarom na telekomunikacije i komunalne usluge.



Naime, obavještajne službe brine to što bi komponente koje će u britansku telekomunikacijsku tvrtku BT instalirati kineski telekomunikacijski div Huawei - što je predviđeno milijune funti vrijednim ugovorom za unapređenje telekomunikacijskih usluga korištenjem internet tehnologije - kineske vlasti mogle iskoristiti u hakerskom napadu kojim bi se spriječilo normalno odvijanje usluga u Velikoj Britaniji kao što su opskrba vodom, energijom ili hranom.



Prema upozorenjima obavještajaca, u te bi komponente mogli biti ugrađeni posebni dijelovi koje bi kineske vlasti mogle aktivirati u slučaju cyber napada.



Također, Pentagon je prošlog tjedna naveo Huawei kao jednu od najvećih cyber prijetnji iz Kine. Martina Hrupić

Kina bi mogla blokirati Veliku Britaniju



Goran Vugrinec;Martina Hrupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:09