Pageta je izgubila borbu s rakom dojke, nemojte i vi

U studenome 2007. Pageta je otkrila da boluje od rijetke vrste raka dojke. Razvija se jako brzo, a izgleda slično kao kad mlada majka doji. Mamograf koji je radila nije pokazao ništa, stoga su doktori preporučili antibiotike jer su mislili da je infekcija. Nakon dvije runde postalo je gore i doktor ju je poslao na mamografiju ponovno i ovaj put je pronađena oteklina. Biopsija je pokazala da se radi o galopirajućem raku. Počela je kemoterapija koja bi usporila rast. Onda su odstranili dojku, pa runda kemoterapije onda zračenje.



Poslije devet mjeseci intenzivnih tretmana dali joj jasnu sliku zdravstvenog stanja. Godina dana života. Rak se proširio na područje jetre. Četiri tretmana i odluka da želi kvalitetno živjeti, a ne primati kemoterapiju.



Imala je pet sjajnih mjeseci i planirala je u detalje svoje zadnje dane. Nakon nekoliko dana na morfiju je umrla i ostavila poruku da se proslijedi ženama svuda: žene, molim Vas, budite oprezne sa svim sto nije uobičajeno, i budite ustrajne u dobivanju pomoći sto prije.



Pagetina bolest: Ovo je rijetka forma raka dojke, na vanjskoj strani je dojke - na bradavici i aureoli. Pojavljuje se kao osip, koji kasnije postaje ozljeda sa krastama oko ruba. Nikada nije pomislila da je to rak - a bio je. Njezine bradavice nikada nisu izgledale drugačije, ali su je ubrzo uznemirile pa je otišla liječniku. Ponekad svrbež i otvorene rane nisu je uznemiravale. Izgledalo je ružno i nije se moglo očistiti ni svim kremama koje mi je propisao liječnik i dermatolog. Izgledali su malo zabrinuto ali je nisu upozorili da bi moglo biti kancerogeno.



Pretpostavljamo da mnoge žene ne znaju da ranice ili svrbež na bradavici i aureoli mogu biti rak dojke. Njeno je počelo kao jedna mala crvena bubuljica na aureoli. Najveći problem sa Pagetinom dijagnozom je da su simptomi izgledali bezazleni. Najčešće se misli da je upala ili infekcija kože, koja na žalost dovodi do odgađanja u otkrivanju i zaštiti.



Koji su simptomi:

1. Trajno crvenilo, curenje i kraste na bradavici koji dovode do osipa i žarenja

(kad je kod Paget krenulo nije imala osip ju je puno žarilo, nije imala iscjedak, ali je imala krastice duž ruba aureole na jednoj strani) .

2. Rana na bradavici ne prolazi. (Njezina je bila na aureoli sa bjeličastim područjem u centru bradavice).

3. Obično je pogođena samo jedna bradavica.



Kako dijagnosticirati?

Vaš doktor će fizički to provjeriti i predložiti da napravite mamografiju odmah na obje dojke. Čak ako crvenilo, iscjedak i krastice više lice dermatitisu (upala kože), Vaš doktor mora posumnjati na rak. I ako je samo na jednoj dojci krasta. Vaš doktor mora naručiti biopsiju da bi provjerili šta se događa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:47