Papa: Ateisti su sluge paklene tmine

"Misterij zla, moć tmina" u naše se doba očituje u "još podlijim i opasnijim oblicima": kroz opredjeljenja "od ateizma koji se povodi za znanošću do predstavljanja takozvanoga moderniziranoga ili postmoderniziranog Isusa".



To je, među inim, rekao papa Benedikt XVI. u katehezi za opće audijencije u prepunoj Dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Odavno se s vrhova magisterija Katoličke crkve nije čula tako strašna osuda ateista: Papa ih je uvrstio izravno u sredstva pakla i njegova zla (Knez Tmine jedan je od naziva za Vraga, simbol Zla u abramitskim vjerama, dakle i u kršćanstvu).



Papa je u strašnoj osudi  Vragu pridao i one koji u Isusu ne vide istodobno i Boga i čovjeka
Ivan Pavao II. je bezbroj puta osudio ateizam, pa i kao uzrok svih prošlostoljetnih totalitarizama, u kojima je jamačno vidio zlokoban utjecaj Sotone, ali nije sve dao (k) Vragu tako eksplicitno kao njegov nasljednik danas.



Ivan Pavao II. je prije devet godina, u rimskome Općinskom vijeću rekao i ovo: "Pozdravljam s poštovanjem i vas, braćo, koji tvrdite da imate nereligijski svjetonazor i sve koji s vama traže smisao postojanja: neka ljubav za istinom, moralna strogost i staloženo sučeljavanje s vjernicima pridonesu da im bude model suživota u poštovanju među ljudima i ženama različitih vjera i ideala!"

U homiliji uz božićnu ponoćku 1996. prethodni je papa osobito naglasio da u pravu na dostojanstvo - uključujući i slobodu - nema nikakve razlike između kršćana i inovjeraca, između vjerujućih i nevjerujućih, jer se Isus, rekao je tada Ivan Pavao II, utjelovio radi svih ljudi, a ne samo radi nekih.



Da Bog ljubi sve ljude te da sebe povjerava čovjekovoj ljubavi rekao je jučer i Benedikt XVI, ali je pridao Vragu one koji su odbacili ne samo svaku vjeru, nego i one koji u Isusu ne vide istodobno i Boga i čovjeka - a tu bi se mogli prepoznati ne samo židovi (koji Isusa smatraju otpadnikom od svoje vjere), nego i muslimani (koji Isusa smatraju Božjim poslanikom, ali nipošto Bogom, i smatraju bogohulnim "pridavati Bogu druga").



Iz Rima Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:18