Petar Zianić (89) nakon 60 godina okrivljen za likvidaciju 124 civila krajem II. svjetskog rata

SLUNJ - Čak šezdeset godina nakon zločina danas 89-godišnji Petar Zinaić osumnjičen je za ubojstvo 124 civila krajem II. Svjetskog rata.



Slučaj je dio istrage kojom se nastoje rasvijetliti zločini u, i nakon Drugog svjetskog rata na području Karlovačke županije, a nakon ekshumacija na Babinoj gori te u šumi Bujadnjak na Petrovoj gori, gdje su pronađeni ostaci 360 pobijenih osoba.



Karlovačka policija je Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv 89-godišnjeg Petra Zinaića zbog sumnje da je, kao šef "Rejonsko obavještajnog centra" (ROC) i opunomoćenik povjerenstva "Odsjeka za zaštitu naroda" (OZNE) za područje općine Slunja i Plaškog, počinio kazneno djelo protiv više od sto civila krajem Drugog svjetskog rata, te u vrijeme poraća.



Zinaić se smatra odgovornim za gušenje 15 stanovnika Kremina, Popovca i Lađevačkog Selišta u Kuterčevoj špilji, za likvidaciju još 91 stanovnika iz slunjske okolice te 18 s prostora cijele bivše Jugoslavije.
Zinaić se smatra odgovornim za gušenje 15 stanovnika Kremina, Popovca i Lađevačkog Selišta u Kuterčevoj špilji, za likvidaciju još 91 stanovnika iz slunjske okolice te 18 s prostora cijele bivše Jugoslavije. Nije dostupan hrvatskim pravosudnim organima, a mještani nam pričaju da je neposredno prije vojne akcije "Oluja", iz okupiranog Slunja s obitelji pobjegao u Beograd.



Jelena Cindrić dobro se sjeća Sv. Valentina 1945. kada su "Pepekovci" ugušili 15 civila, a među njima i njezina brata i dva strica. - Ljudi su se sakrili u tu špilju pred njegovim krvnicima. Oni su na ulazu naložili nekoliko logorskih vatri i stavili zagušljivce.



Znali smo da je u špilji bio Ivan Cindrić, suseljan koji je bio svirač i svuda je nosio svoju harmoniku, a kad smo čuli zvuke harmonike i pjesmu, znali smo da su svi mrtvi i da "Pepekovci" slave. Nakon svega, Petar Zinaić punih je pedeset godina živio u centru Slunja kao sugrađanin obiteljima čije je članove hladnokrvno poubijao.   



Mario Pušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:39