Pobuna u HSS-u i HSLS-u zbog Sanaderove ponude

ZAGREB - Mandatar Ivo Sanader danas je šokirao HSS i HSLS: Đurđi Adlešić ponudio je da bude ministrica obrane ili potpredsjednica Vlade, a HSS-u samo pozicije potpredsjednika Vlade i Sabora.



Ta potpuno neočekivana ponuda, samo dan prije potpisivanja koalicijskog sporazuma, izazvala je nezadovoljstvo u dvjema strankama. Josip Friščić tražio je resor poljoprivrede, turizma ili regionalnog razvoja. HSLS je htio ministarstvo regionalnog razvoja ili resor obrazovanja. Ivo Sanader odlučio je da im neće dati ono što žele.



HSLS je čak dobio i ono što nipošto nije htio: Đurđa Adlešič, naime, ne želi biti potpredsjednica Vlade, a pogotovo nije razmišljala o tome da bi mogla biti - ministrica obrane?!



Adlešič vodi MORH?



HSS je uzdrman odlukom Josipa Friščića da neće u Vladu, a Sanaderova odluka da im ne da poljoprivredu i da nipošto neće osnivati posebna ministarstva za turizam i regionalni razvoj dodatno ih je uznemirila.



Šefica HSLS-a potvrdila je da im je Sanader ponudio mjesto ministra obrane.



Potpredsjednik Ivan Čehok danas je definitivno otklonio mogućnost da postane ministar obrazovanja. Adlešič tvrdi da ni ona nije sklona ulasku u Vladu. Predsjednica liberala sa Sanaderom se sastala danas uoči sjednice stranačkog predsjedništva i Središnjeg vijeća, a sastanak u Banskim dvorima imao je i Josip Friščić.



Budući da je HSLS "pikirao" na Ministarstvo obrazovanja ili ministarstvo regionalnog razvoja, ponuda da vode MORH prilično ih je iznenadila. Stoga danas vrh stranke nije ni donio konačnu odluku o tome koje će mjesto preuzeti.



Čelnici HSLS-a Adlešič i Čehok potvrdili su da Sanader ne želi samostalno ministarstvo regionalnog razvoja. Čehok je dodao kako "je HSLS sklon tome da se osnuje ministarstvo, ali Sanader nije". HDZ predlaže i to da se razdvoje ministarstvo znanosti i obrazovanja. HSLS će inzistirati na ministarstvu regionalnog razvoja i na tome mjestu žele Davora Žmegača.



Neslužbeno doznajemo i da Sanader ne želi ni izdvajanje ministarstva turizma. A upravo je na taj resor, kao i na regionalni razvoj, računao HSS. Ako se ne osnuju ta dva ministarstva, pitanje je što će još, osim potpredsjedničkog mjesta u Vladi, dobiti HSS. Traže i poljoprivredu, no Sanader želi zadržati Petra Čobankovića.



Kombinacija koju je HSS navodno dogovorio jest mjesto potpredsjednika Vlade koje bi pripalo Božidaru Pankretiću i mjesto potpredsjednika Sabora na koje bi zasjeo šef HSS-a Friščić.



Predsjednik HSS-a Josip Friščić najavio je večeras da će koalicija HSS-HSLS sutra u podne potpisati s HDZ-om sporazum o programu nove vlade mandatara Ive Sanadera te da su danas čelnici koalicije s mandatarom otvorili pitanje kadrova, o čemu bi pregovore trebali završiti do konstituirajuće sjednice Sabora.

"Priču o kadrovima smo otvorili i sve to skupa ide u dobrom smjeru i mislim da ćemo do sjednice Sabora sve to utvrditi", rekao je Friščić nakon sastanka s mandatarom u Banskim dvorima, koji su ranije, bez izjava, napustili čelnici HSLS-a Ðurđa Adlešić i Ivan Čehok.

Frišćić je kazao kako još nije postignut dogovor oko raspodjele resora u vladi, ističući da se pregovori ne vode po principu trgovine, nego oko ustroja vlade koji će na najbolji način osigurati provedbu dogovorenoga programa.

Na opasku da je predsjednica HSLS-a Ðurđa Adlešić danas već upoznala javnost s tim što joj nudi mandatar, Frišćić je odgovorio: "Nisam bio na tom razgovoru. Moj razgovor nije vođen na taj način".

Upitan hoće li HSS-u u novoj vladi pripasti resor poljoprivrede, kazao je kako se nada da hoće, ali da će to znati tek sutra, a najkasnije preksutra. Nije znao odgovoriti ni na pitanje koliko će ministarstava dobiti HSS, a naglasio je da će to ovisiti o broju i veličini ministarstava u novoj vladi.

Dodao je kako misli da se vlada neće značajno povećavati, te da s mandatarom nije razgovarao o eventualnom osnivanju posebnoga ministarstva regionalnog razvoja.

Frišćić: Sutra potpisujemo sporazum s mandatarom







Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:54