Počast i misa u rodnom Aržanu Josipa Jovića

ARŽANO - Petnaesta obljetnica junačke pogibelji prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića dostojanstveno je obilježena u njegovu rodnom Aržanu. Nad njegovim grobom cvijeće i svijeću prvi su položili članovi Josipove obitelji i majka Marija.



Uz špalir počasne zaštitne bojne koju je predvodio zapovjednik brigadir Dragan Basić, prvoj žrtvi Domovinskog rata počast su odala mnoga izaslanstva. Cvijeće i svijeće položilo je izaslanstvo MUP-a prevođeno savjetnikom Ivicom Franićem, izaslanstvo MO-a i HV-a predvođeno generalom Josipom Zvirotićem, izaslanstvo PU SDŽ s načelnikom Ivanom Merčepom te predstavnici lokalne samouprave.



Posljednji buket na Josipov grob položili su hrvatski maratonci predvođeni Jerkom Brečićem. Prije samog početka mise zadušnice u župnoj crkvi sedam je maratonaca sa Aržana krenulo na ultramaraton u dužini od 260 km do Plitvica gdje se njihov dolazak očekuje u petak u 10 sati.



Ovaj ultramaraton trčat će u spomen na Josipovu žrtvu maratonci Jerko Brečić, Tomislav Brečić, Marijan Madunić, Stipica Kolovrat, Stipe Vukas, Slobodan Mijolović i Lovre Kalac.



- Bog vas blagoslovio, dico moja, i neka vas Bog čuva na vašem dugom putu - poručila je maratoncima Josipova majka Marija kojoj su i poslije 15 godina suze zaiskrile u oku. Tuga na licu ove žene duboka je bila ovog četvrtka baš kao i onog krvavog Uskrsa kada je u Imotsku krajinu stigla vijest o mučkoj pogibelji Josipa Jovića.



- Dok bude posljednjeg Hrvata, spominjat će se njegovo ime, ime Josipa prvomučenika. I nije slučajno da je Josip poginuo upravo na Uskrs jer Uskrs je temelj našeg identiteta - istaknuo je u svojoj propovijedi izaslanik vojnog ordinarijata don Anđelko Kaćunko.

Vedrana Bekavac Šuvar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:56