Premijer Ivo Sanader: Nemojte bojkotirati proizvode iz Slovenije

ZAGREB - Na sve više radikalnih poziva na bojkot slovenskih proizvoda, koji od trenutka kada je objavljena informacija o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s EU kruže internetom, odgovorio je danas premijer Ivo Sanader koji se na sjednici Ekonomskog vijeća oštro usprotivio takvim inicijativama.



Mesić stegnuo remen: Najskromniji prijam do sad



EU osudio slovensku blokadu



'Odnosi će se dugoročno pokvariti'



- Svaki poziv na bojkot slovenske robe je neprihvatljiv - rekao je premijer članovima Ekonomskog vijeća koji su se, za razliku od emotivne reakcije potrošača, hladne glave u trenutku svjetske financijske krize usprotivili pozivima na bilo kakav ekonomski rat. U trenutku krize koja je usporila gospodarski rast ekonomisti upozoravaju da je važna svaka kuna izvoza.







Premijer je tako odlučio ne podgrijavati tenzije građana koji su u protekla dva dana spremno izjavljivali da će bojkot pregovora kazniti bojkotom slovenskih proizvoda. I SDP-ovac Zoran vrijedna je roba koju je Slovenija u prvih 8 mjeseci izvezla u Hrvatsku
7,1 milijardu kuna

Milanović pozvao je Hrvate da ne bojkotiraju slovenske proizvode.  



Za razliku od dosadašnjih političkih trzavica, procjenjuje se da će najnoviji politički spor između Slovenije i Hrvatske ovaj put ipak utjecati i na gospodarske odnose dviju susjednih zemalja koje su tradicionalno vezane. Hrvatska i Slovenija međusobno su među glavnim gospodarskim partnerima kada je riječ o robnoj razmjeni i izravnim ulaganjima, a Slovenci su godinama i na vrhu ljestvice inozemnih gostiju koji se odmaraju u Hrvatskoj.



Prema podacima HGK, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Slovenije u prvih šest mjeseci ove godine dosegnula je 1,469 milijardi dolara, što je povećanje od 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Robna razmjena još od 90-ih  godina raste u korist Slovenije koja je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvarila izvoz od 7,1 milijardu kuna.







Slovenija je četvrti trgovinski partner Hrvatske koja je u osam mjeseci ostvarila izvoz u tu susjednu zemlju od 4,6 milijardi kuna. Među 20 najvećih hrvatskih izvoznika u Sloveniju su tvrtke Boxmark Leather, Petrokemija, AD Plastik, Podravka i Kraš, a najveći su slovenski izvoznici u Hrvatsku tvrtke Gorenje, Krka, Merkur i Lek.



4,6 mil ijardi kuna vrijedna je roba koju je Hrvatska izvezla u Sloveniju do rujna

U hrvatskim i slovenskim tvrtkama, koje posluju na oba tržišta, neslužbeno priznaju da su dosadašnje trzavice uglavnom kratko utjecale na pad prodaje proizvoda pa se nadaju u da ni ovaj put neće imati većih gubitaka. Ipak, strah je ovaj put nešto veći.



U najvećem slovenskom lancu Mercator, koji je s tržišnim udjelom od oko osam posto drugi po veličini trgovački lanac u Hrvatskoj, ne očekuju pad prodaje.



- Bavimo se isključivo trgovinom i ni na koji način ne sudjelujemo u donošenju bilo kakvih političkih odluka. Stoga očekujemo da trenutna otvorena politička pitanja između Hrvatske i Slovenije neće utjecati na poslovanje Mercatora Hrvatska, kao što nisu ni do sada, jer za to nema razloga - tvrde u Mercatoru Hrvatska.  



Vlasnik slovenske agencije za odnose s javnošću Franc Kaučič, koji zastupa najjače slovenske tvrtke u Hrvatskoj, pak, potvrđuje da se političke trzavice uvijek odraze i na prodaju.  

- Na gospodarske odnose najviše se odrazio spor oko Piranskog zaljeva, a ovaj će definitivno imati posljedice. Vjerujem da neće doći do drastičnog pada, ali dio kupaca se ipak ponaša emotivno i oni su spremni bojkotirati proizvode s jedne i druge strane - pojašnjava Franc Kaučič.



Gordana Galović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:45