Preminuo TV snimatelj Mario Saletto

ZAGREB - Mario Saletto (71), dugogodišnji snimatelj i redatelj HRT-ovih dokumentaraca, preminuo je u svojem domu u Algovićevoj ulici 25, najvjerojatnije od srčanog udara. Pokojnog Saletta pronašla je životna suputnica, producentica Jasna Ferluga.



- Zvala sam ga na telefon i mobitel, a kako mi se nije javljao od srijede, otišla sam vidjeti što se događa. Našla sam ga s bušilicom u ruci ispod sata za struju - rekla je jučer ožalošćena Jasna Ferluga.



Tajne Jadrana



Novinar i snimatelj Mario Saletto rođen je 1935. i pripada prvoj TV generaciji Akademije za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Na TV Zagreb počeo je raditi od njezina osnutka 1956., prvo kao kamerman, a zatim kao filmski snimatelj i reporter. S Brankom Knezocijem bio je koautor, snimatelj hvaljene putopisno-istraživačke TV serije "Tajne Jadrana". Bila je to prva hrvatska serija o podvodnim arheloškim istraživanjima u Jadranu. Iako ponajviše poznat po putopisnim i dokumentarnim emisijama i serijalima, Saletto je također bio ratni dopisnik. U listopadu 1973. kao snimatelj izvještavao je iz Egipatsko-izraelskog rata.  



U sjećanju gledatelja ostat će njegov putopisno-dokumentarni serijal "Beskrajem svijeta", čijih je 56 polusatnih epizoda radio od 1981. do 1995. godine. Iskustva s tih putovanja pretočio je 1989. u istoimenu knjigu.



Godine 1989. počeo je rad na iznimno uspješnom serijalu "Jedrima oko svijeta" koje je snimao u tri etape preplovivši gotovo sva svjetska mora.



Nagrada za životno djelo



Do 1995. snimio je 45 polusatnih epizoda, a serijal je prodan i Sky Travel Channelu. Novinarska nagrada "Marija Jurić Zagorka" za televizijski medij, u konkurenciji za reportažu, dodijeljena mu je 1996., a godinu dana poslije nagrađen je HTV-ovim priznanjem "Ivan Šibl" za životno djelo.    







T. Premec;M. Penavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:56