'Preveslao me špijun i vucibatina Bačoka koji me stalno pratio'

ZAGREB - Josip Gucić (55), jedan od najpoznatijih tajkuna, optužen za davanje mita financijskom vještaku i sprečavanje dokazivanja, danas je na Županijskom sudu iznio obranu, u kojoj je opisao svoj poslovni uspjeh i pad te zanijekao da je optuženim vještacima dao 25.000 eura.



- Nikakav novac nisam dao ni Antunu Čeoviću ni Vinku Vuletiću. Sve je to izmišljotina i spekulacija Antuna Bačoke, jedne vucibatine koji je na nepošten način htio doći do novca. Upoznao sam ga kao Čeovićeva pomoćnika, vještačili su moju tvrtku NIK, i došli zbog dokumentacije.



No, Bačoka me više nije puštao na miru, bio je kao jegulja, prilijepio se, bio je obučen tako da se uvuče čovjeku. Prisluškivao me i snimao, išao je u WC i prčkao po hlačama, namještajući aparate, cijeli krimić je napravio - pričao je Gucić o pouzdaniku Bačoki koji ih je "otkucao".



Najveći dio obrane posvetio je gradnji svoga nekadašnjeg carstva Gucić grupe od 8 milijuna zaposlenika, 20 poduzeća, a sve je propalo krajem 90-ih.



- Godine 1998. nastali su problemi jer nam je MORH dugovao 130 milijuna kuna, a 1999. Vlada RH je donijela odluku da će nam država dati jamstava u tri banke na 99 milijuna maraka, a ja sam se zauzvrat morao odreći 6 poduzeća.



Bilo je to pred izbore i dogovor nije poštovan, pa je Zaba zbog duga od 110 milijuna maraka u stečaj otjerala tvrtke vrijedne milijardu maraka. A mediji su 3. siječnja Gucića proglasili kriminalcem koji se domogao milijardi, a u mojim tvrtkama nikada nije bilo kriminala - rekao je Gucić.

S. Mikolčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:20