Pritisak Crkve na Parlament zbog zakona o parovima

Uputivši svoju Bilješku o izvanbračnim parovima, Stalno vijeće Talijanske biskupske konferencije (CEI) naglašava izrijekom da su to "obavezujuće riječi" (parola impegnativa) za članove Parlamenta iz redova Katoličke crkve, pozvane da se "opredjeljuju koherentno" svojoj vjeri i njezinu nauku, te da razmisle o "budućim posljedicama" svojih odluka.



Talijanski biskupi svojom Bilješkom pritišću katolike političare da u Parlamentu odbace Zakon o suživotnim parovima (tzv. Dico). Jedna od predlagačica tog zakona je ministrica obitelji Rosy Bindi, djelatna katolkinja koja se zavjetovala na čednost, smatra da je taj prijedlog zakona posve u skladu sa zahtjevima Svete Stolice i magisterija Katoličke crkve, jer ni u pravima ni u formi ne izjednačuje izvanbračne zajednice s vjenčanim bračnim parovima, nego samo konstatira osnovna prava osoba koje tvore dugotrajne faktičke parove, pa i homoseksualne. U tom pogledu predloženi talijanski zakon je daleko restriktivniji od španjolskoga koji je usvojila Zapaterova većina (i koji je poznat pod akronimom PACS).



Radimo na općem dobru



"Nemamo političkih interesa koje bismo zastupali, osjećamo samo dužnost da prinesemo općem dobru", naglašavaju predstavnici talijanskih biskupa. "Opće dobro, i za vjernike i za one koji ne vjeruju, jest obitelj, namijenjena odrastanju osoba i razvitku svega društva. Svaka osoba je nečije dijete, svaka osoba potječe od para koji čine jedan muškarac i jedna žena. Neprocjenjivo je dobro moći računati na sigurna roditeljska čuvstva."



Nema pregovaranja




Od samog merituma Bilješke možda je još važnije njezino obrazloženje, jer ono pokazuje kakav je zbiljski stav Katoličke crkve prema pravima i dužnostima političara iz redova Katoličke crkve i kako, dakle, u praksi treba tumačiti zahtjev pape Benedikta XVI. da se Evropa vrati svojim kršćanskim korijenima ako ne želi otpasti i od Boga i od sebe, odnosno Papino insistiranje na "prirodnim zakonima" oko kojih "nema pregovaranja".



Katolik u politici je dužan slijediti crkveni nauk te se nijedan član Parlamenta "ne smije prizivati na načelo pluralizma niti autonomije laika u politici" - poručuju biskupi.



Na to se načelo autonomije prizivao prije nekoliko dana doživotni senator Oscar Luigi Scalfaro, bivši predsjednik Republike, autor zamašnoga mariološkog traktata, poznat po svojoj pobožnosti.



Biskupi su, dakle, poručili: kada su posrijedi pitanja o kojima se opredjeljuju bilo Papa, bilo biskupi, političari katolici nemaju pravo na autonomnu interpretaciju, u skladu sa svojom vjerničkom savješću, nego moraju poslušati.






PARIZ - Francuske su novine identificirale 45-godišnju redovnicu čije svjedočenje o neobjašnjivom izlječenju od Parkinsonove bolesti Crkva smatra jednim od čuda potrebnih za beatifikaciju pape Ivana Pavla II. Naime, redovnica tvrdi da je molitva nje i njezinih kolegica tadašnjem papi djelovala ne njezino izlječenje.

Otkrivena redovnica koju je ozdravio Ivan Pavo II

Le Figaro je otkrio jednu od čuvanijih tajni Crkve par dana prije službene obznane


Dnevni list Le Figaro objavio je da je riječ o Marie-Simon-Pierre, članici Kongregacije malih sestara katoličkog materinstva iz samostana blizu Aix-en-Provencea u jugoistočnoj Francuskoj, koja sada radi u klinici za porode Sainte-Felicite u Parizu.



Riječ je o jednoj od brižnije čuvanih tajni Crkve, a njezin je identitet trebao biti otkriven u nedjelju, i to je trebao učiniti nadbiskup. Nakon objave njezina identiteta, bilo je najavljeno da će se danas obratiti medijima, ali iz vrha klinike su izvijestili da ona ne može istupati u javnosti barem do ponedjeljka, kada bi trebala otputovati u Rim i sudjelovati u klauzuri vezanoj uz postupak beatifikacije Ivana Pavla II. Što se tiče tog postupka, javnosti je poznat jedino ovaj slučaj čuda koje se pripisuje pokojnom papi jer je o njemu objavljen članak u "Totus Tuus", službenom magazinu beatifikacije Ivana Pavla II.



Totus Tuus (Sav Tvoj) bilo je geslo pokojnog pape i potvrđivalo je njegovu predanost Djevici Mariji, za koju je tvrdio da mu je spasila život skrenuvši putanju metka kojom ga je nastrijelio Ali Agca.     (AFP, Ž. Trkanjec)





Iz Rima Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:53