Prodaja braniteljskih udjela počela bez gužvi

ZAGREB - Prvi dan podnošenja zahtjeva za isplatu udjela u Braniteljskom fondu prošao je bez većih gužvi u poslovnicama Erste banke i Fine u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Sisku, Dubrovniku... Čak i u Vukovaru u kojem živi mnogo branitelja, a većina ih je nezaposlena ili nema nikakve prihode nije bilo prevelike navale na podnošenje zahtjeva za prodaju.



 Unatoč nekim procjenama kako će branitelji pohrliti zatražiti isplatu udjela, čini se kako su ipak poslušali apele da udjele ne prodaju osim ako im novac nije prijeko potreban.



Obiteljsko srebro




I potredsjednica Vlade i predsjednica Upravnog odbora Fonda Jadranka Kosor izrazila je danas zadovoljstvo što se potvrdilo da “branitelji razumiju važnost opstanka Fonda”. Iz dividende Fonda se, ponovila je, isplaćuju stipendije za djecu branitelja i financira Zaklada za pomoć obiteljima branitelja.



- Čini mi se da su se na prodaju udjela odlučili samo oni branitelji kojima je novac nužan. No, i njih pozivam da se umjesto da prodaju udjele radije obrate Zakladi koja im može pomoći. Udjele neka ostave jer oni zaista mogu postati obiteljsko srebro - poručila je i danas Kosor.



Prvi podaci o broju branitelja koji su danas prvog dana podnijeli zahtjev za isplatu udjela u Braniteljskom fondu bit će poznati sutra, no njih će znati samo nekoliko čelnih ljudi uključenih u cijeli taj proces i neće ih smjeti iznositi u javnost. Branitelji koji su danas podnijeli zahtjeve za prodaju udjela tek će za 60 dana znati koliko će novca za njih dobiti.



Otkupna cijena udjela bit će, naime, cijena na 60. dan od dana podnošenja zahtjeva. Udjel je u petak vrijedio 587,83 kune, a sutra ujutro će biti poznata njegova nova, niža vrijednost budući da su danas na Burzi drastično pale i cijene dionica HT-a i Ine koje čine Braniteljski fond.



Predsjednik Uprave Erste investa, društva za upravljanje Braniteljskim fondom, Josip Glavaš te član Upravnog odbora Fonda Petar Lovrić danas su potvrdili da prema njihovim informacijama sve prolazi i više nego dobro.

U poslovnicama Erste banke nema gužvi za predaju zahtjeva. Čeka se jedino ondje gdje imamo samo jednu poslovnicu. Primjerice kada je počela isplata dividende, gužva je bila u Osijeku jer je tamo jedna poslovnica Fine - objasnio je Glavaš. U njihov telefonski info centar s upitima se i danas javilo oko 3 tisuće branitelja, kao i proteklih desetak dana. Erste invest je samo danas, otkriva Glavaš, izdao oko 150 novih rješenja o udjelima  braniteljima koji su ih izgubili.



Ako branitelji ukupno zatraže isplatu udjela vijednosti do 700 milijuna kuna, odnosno 20 posto za njih, dodaje Glavaš, imaju osiguran novac. Za više od toga Fond će trebati prodavati dionice HT-a i Ine kako bi namaknuo novac za isplatu. Ako za više od 50 posto udjela bude zahtjeva za isplatu, bit će isplaćeni svi branitelji i Fond će biti likvidiran.



- Vjerujem da do toga neće doći. I zato Upravni odbor nije ni razmišljao o tome da se eventualno promijeni zakon kako bi se osigurao opstanak Fonda - objašnjava J. Kosor. 



Petar Lovrić, pak, tvrdi kako u slučaju likdvidacije Fonda branitelji ne bi izgubili pravo na po 7 posto dionica državnih poduzeća koja će biti privatizirana poput HEP-a, Hrvatskih pošta, jer pravo na dionice jamči zakon o pravima branitelja, a Fond je samo sredstvo njihova prijenosa.





Pavao Tabaček, Vukovar



- Podignuo sam dividendu, ali udjele u Fondu neću prodavati. Neka ih, neka ostanu djeci. 



Svetlana Begović, Vukovar



- Prodat ću udjele, bojim se pada vrijednosti. Novac ću pretvoriti u dječju štednju- kaže udovica.



Ratko Sunjević, Zagreb



- Došao sam prodati, ali nemam sve papire. Prodat ću sve udjele, a novac možda poklonim J. Kosor.



Pavle Nadeždin, Zagreb



- Došao sam podignuti dividende, nezaposlen sam, radim na crno. Još ne znam kad ću prodati udjele.

Većina tražila samo isplatu dividende

U poslovnicama Fine i Erste banke pred šalterima danas nije bilo većih gužvi za zahtjeve za prodaju udjela. Veći redovi stvarali su se za isplatu dividendi.



Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:40