Prof. dr. Mirko Jung: Jedem isključivo govedinu iz SAD-a

ZÜRICH - Prof. dr. Mirko Jung vodeći je hrvatski stručnjak za kravlje ludilo. U znanstvenim krugovima slovi kao ekspert za spororazvijajuće viruse. Specijalizirao je bakteriologiju, a deset je godina bio voditelj Virološkog instituta u Ljubljani.



Nakon toga seli se u Švicarsku, gdje i danas živi. Posljednjih desetak godina posvetio se izučavanju kravljeg ludila, epidemiologiji i dijagnostici te bolesti. Razgovarali smo s njim o prvom slučaju kravljeg ludila u Hrvatskoj.



- Teško mi je komentirati tzv. prvi primjer kravljeg ludila (GSE) u Hrvatskoj sve dok ne dobijemo rezultat  laboratorija u Velikoj Britaniji. Čudno mi je da životinja nije imala nikakvih kliničkih znakova oboljenja. Od nekolicine primjera GSE-a dokazanih u Sloveniji posljednjih godina niti jedan nije dokazan testovima na klaonici, već tek kod oboljelih ili umirućih životinja u staji. Kod testova izvedenih u Sloveniji i Hrvatskoj, ovo bi bio prvi primjer dokazanog GSE-a kod zdrave životinje u posljednjih nekoliko godina, što je ravno senzaciji.



• Što Hrvatska sada mora poduzeti?



- Potrebno je radikalno iskorijeniti korištenje koštanog brašna u prehrani svih životinja jer je to brašno jedini uzrok oboljenja goveda. Primjeri teladi koja su rođena zaražena su poznati, ali su više nego rijetki. Ako se prestane koristiti koštano brašno, neće biti bolesnih krava, zaraženog mesa pa tako ni pojave bolesti kod ljudi. 



• Iznenadila vas je činjenica da se koštano brašno u Hrvatskoj koristi i za prehranu pilića?



- Perad ne živi dugo i zato se klinička bolest ne može razviti. No prioni, uzročnici GSE i Creutzfeldt-Jakobove bolesti, uspješno se razmnožavaju u središnjem živčanom sustavu pilića, a vjerojatno i drugdje. No posljedice poslije konzumacije zaraženog mesa još ne možemo predvidjeti.



• Koliko je do danas ljudi umrlo od varijante Creutzfeldt-Jakobove bolesti?



- Od varijante CJB-a u Velikoj Britaniji dosad su umrle 154 osobe, a pet ih je zaraženo. Pojedinačni primjeri su zabilježeni i u SAD-u, Kanadi, Italiji, Francuskoj, Japanu, Portugalu. Također ima i primjera zaraze poslije transfuzije krvi ili krvnih preparata u Velikoj Britaniji, a davatelji su bili zdravi u vrijeme darivanja krvi.



• Kakva je situacija u Švicarskoj?



- Dvije najveće tvrtke za proizvodnju mesa ukinule su testove na GSE. Opravdali su to činjenicom da do sada nisu ništa pronašli, a testovi su jako poskupili cijenu mesa.



• To znači da ne znate kakvu govedinu jedete?



- Govedinu rijetko jedem. A i tada ne kupujem švicarsku, već isključivo američku govedinu, iako je puno skuplja. 

Andreja Šantek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 22:05