Pronađen pečat od slonovače rimskog vojnika

DRNIŠ - Legijski pečat od slonovače koji sliči na modernu kemijsku olovku, a pripadao je visokopozicioniranom rimskom vojnom dužnosniku, pronađen je na arheološkom lokalitetu rimskog vojnog logora u Burnumu kod Ivoševaca.



Pečat koji potječe iz prve polovice 1. stoljeća jedinstveni je nalaz. U Hrvatskoj nikada do sada nije pronađeno ništa slično, a u stručnoj literaturi još nije pronađena potvrda da su arheolozi pronašli sličan pečat na cijelom području nekadašnjeg Rimskog Carstva. Osim toga, arheolozi su otkrili i savršeno očuvanu kaciolu rimskog vojnika.



Tijekom petogodišnjih iskapanja savršeno očuvanog rimskog vojnog amfiteatra starog oko 2000 godina pronađeno je na stotine uporabnih predmeta, medicinskih instrumenata, rimskog novca, dijelova vojne opreme, keramičkih i staklenih posuda, nakita, fibula, konjske opreme i dijelova oružja.



- Nalaza ima zaista puno - rekao je Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniša, voditelj istraživanja amfiteatra zajedno s akademikom dr. Nenadom Cambijem.



Stručnjaci s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru dr. Željko Miletić i dr. Miroslav Glavišić sa suradnicima obrađuju i katalogiziraju nalaze. Sve što su našli bit će objavljeno u posebnoj knjizi, trećoj otkako su počela istraživanja. Osim obrade nalaza, arheolozi su prvi put izradili i prvu verziju idealne rekonstrukcije amfiteatra, što je znak da će nakon 2000 godina biti moguće rekonstruirati kako je izgledao kada je bio sagrađen.



- To nije konačna rekonstrukcija - kaže Zaninović.



- Istraživanja još nisu gotova, a svaki novi nalaz i novo otkriće dovodi do novih spoznaja. Može reći da ćemo pristupiti didaktičkoj konzervaciji.





Arheolozi će ove godine istraživati temelje arene da bi otkrili način na koji je sagrađena, a počet će potraga i za sjedištima arene. Nadamo se da ćemo naći barem neka sjedišta ‘in situ’, dakle na njihovim izvornim mjestima. To je vrlo važno za buduća istraživanja, konzervaciju i rekonstrukciju. Dosadašnja istraživanja potvrdila su prvobitnu procjenu da je amfiteatar mogao primiti od šest od osam tisuća gledatelja. Do sada je istraženo oko 80 posto amfiteatra, a oko 25 posto objekta je konzervirano. Intenzivno se radi na uređenju zbirke nalaza, odnosno muzeja amfiteatra u preuređenoj vojarni u Puljanima - zaključio je Zaninović.
Istraživanje sjedišta amfitetra





Stanko Ferić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:01