Provizija do 6% za prodaju nekretnina

ZAGREB - Više od 700 agencija koje se danas bave posredovanjem u prometu nekretnina morat će ubuduće imati odobrenje Ministarstva gospodarstva za obavljanje te djelatnosti, a da bi dobile to odobrenje, morat će ispuniti uvjete propisane novim Zakonom o posredovanju u prometu nekretninama.



Prvi put, naime, vlada je odlučila zakonski urediti tu djelatnost u kojoj je, prema podacima Ministarstva, samo lani zabilježen promet nekretninama vrijedan 23,8 milijardi kuna.



Ministar gospodarstva Branko Vukelić priznao je kako posrednici u trgovanju nekretninama često rade u zoni sive ekonomije jer ne poštuju ni osnovna pravila poslovanja, ne plaćaju poreze i posredovanje koriste kao jednostavan način za brzu zaradu.



Novi zakon propisuje da posrednik mora poslovati u primjerenom prostoru koji je u cijelosti odvojen od stambenog prostora, te koji ima posebnu prostoriju za povjerljive razgovore sa strankama. Posrednike se nadalje obvezuje da se osiguraju od odgovornosti za štetu, pri čemu najniža osigurana svota ne može biti manja od 200 tisuća kuna po jednom štetnom događaju, odnosno 600 tisuća kuna za sve odštetne zahtjeve u jednoj godini.



Agent će morati biti stalno zaposlen na puno radno vrijeme, morat će biti upisan u imenik agenata koji će voditi HGK, te imati najmanje srednju stručnu spremu i položen stručni ispit kod HGK. Zakon propisuje i posredničku naknadu koja, stoji u zakonu, ne smije biti veća od šest posto kupoprodajne cijene nekretnine.    




Nikola Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:01