Rimsko Carstvo izdržalo je dva stoljeća dulje

KALEFELD - Arheolozi su u Njemačkoj pomaknuli još jednu presudnu povijesnu granicu. Pronašli su ostatke bojnog polja i bitke koja se vodila između rimskih legionara s jedne i germanskih plemena s druge strane.



Analizom artefakata i drugih arheoloških nalaza utvrdili su da je ova bitka vođena 200 godina poslije odlaska Rimljana preko Rajne. Do sada se, naime, držalo da su kod šume Teutoburg germanska plemena porazila tri rimske legije točno prije 2000 godina - što će biti iduće godine . Time je zaustavljen rast Rimskog Carstva i njegova ekspanzija prema istoku Europe, a njegove granice utvrđene su na Rajni.



Međutim, ovo najnovije otkriće s pomicanjem povijesnih granica traži od povjesničara da ponovno napišu povijest antičkog svijeta i posebno pada Rimskog Carstva. Do otkrića su
Obje sukobljene strane željele su kontrolirati jedan planinski prolaz, a za bitku su angažirale streličare i konjicu dodatno opremljenu dalekometnih katapultima.
prvi došli amateri s metalnim detektorima koji su pronašli stanovito rimsko oružje na brežuljkastom području gusto zasađenom crnogoricom između Hanovera i Kassela.



Precizna lokacija nalazišta još se drži u tajnosti kako pljačkaši i preprodavači arheoloških artefakata ne bi nagrnuli. Za sada se predviđa da će se temeljitija iskapanja poduzeti sljedećeg ljeta. No bez obzira na to, arheolozi koji ga proučavaju od 2006. jučer su nedvosmisleno potvrdili da se presudna bitka doista dogodila dva stoljeća kasnije nego što se to dosad mislilo. Obje sukobljene strane željele su kontrolirati jedan planinski prolaz, a za bitku su angažirale streličare i konjicu dodatno opremljenu dalekometnih katapultima.



- Otkriće pokazuje da je u bici sudjelovalo najmanje 1000 Rimljana - izjavila je arheologinja Petra Loenne, dodajući da je nalazište neizmjerno bogato i dobro sačuvano. Dosad je pronađeno više od 600 artefakata, među kojima ima strelica, koplja, sjekira i oklopa.



AFP, JL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:35