'S Italijom ne želimo polemiku i revanš'

ZAGREB - Iako je danas iz Ureda hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića objavljena izjava u pomirljivom tonu oko spora s Italijom, nakon koje je trebala slijediti i izjava talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana, u ime talijanske strane oglasila se Farnesina, talijansko ministarstvo vanjskih poslova.



Talijani su reagirali na hrvatsku izjavu na razini svog ministarstva vanjskih poslova u kojem su prihvatili Mesićev stav u smislu nastavljanja odnosa u duhu suradnje i prijateljstva.



Talijanski mediji danas su odmah objavili pomirenje Zagreba i Rima.  "Hrvatska strana primila je na znanje objašnjenja pružena tijekom razgovora koji je u Farnesini 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića. Ta su objašnjenja primljena s razumijevanjem te su pridonijela prevladavanju nesporazuma nastalih u vezi s tekstom što ga je izgovorio predsjednik talijanske države.



Riječi predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija", stoji u izjavi koju je objavio Mesićev ured.



Da je cilj hrvatske strane konačno smirivanje strasti u odnosima između Hrvatske i Italije, dokazuje i nastavak izjave u kojem se ističe da predsjednik Mesić na osnovi tih objašnjenja smatra da je potvrđena bitna osnova za daljnje građenje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa između dviju zemalja. U današnjim istupima talijanske strane tako se ističe zadovoljstvo Farnesine, sjedišta talijanskog ministarstva vanjskih poslova, zbog objašnjenja u razgovoru koji je 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića. Na kraju je predsjednik Mesić podsjetio i na  interes za ostvarenjem hrvatsko-talijanskog susreta na najvišoj razini.



Talijanska Farnesina je priopćila kako je zadovoljna izglađivanjem nesporazuma. "Predsjednik Napolitano zadovoljnan je prijateljskim riječima. I dalje ćemo podržavati Hrvatsku na njezinu putu u Europsku uniju", prenosi talijansko ministarstvo vanjskih poslova. 



Inače, predsjednik Mesić je izjavu usklađenu s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom novinarima najavio ujutro nakon susreta s građanima. Predsjednik Mesić je tom prilikom otkrio kako je svoj posljednji prijedlog izjave talijanskoj strani poslao u noći s petka na subotu.



U izjavi koja je objavljena oko 14 sati iz Mesićeva su ureda potvrdili da je riječ o usklađenim izjavama koje su dogovorene nakon razgovora koji su, uz aktivno sudjelovanje Veleposlanstva RH u Rimu vođeni između ministarstva vanjskih poslova Italije i ureda talijanskoga predsjednika Giorgia Napolitana s jedne strane te Ureda predsjednika RH s druge. Predsjednik Mesić odbacio je danas navodne sukobe s hrvatskim MVP-om.



Prigovor MVP-a kod Barrosa

ZAGREB -  Hrvatski MVP putem stalne misije RH u Bruxellesu u petak je zaprimilo odgovor glasnogovorništva Europske komisije na prigovor u povodu neprihvatljivih i jednostranih ocjena kojima je zamjenica glasnogovornika EK komentirala izjave predsjednika Stjepana Mesića. U odgovoru glasnogovorništva EK navodi se da će o navodima i činjenicama iz prigovora hrvatskog Ministarstva biti obaviješten Ured predsjednika EK, Josea Manuela Barrosa.     (Hina)


  • 10. veljače
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano uzvratio Mesiću ocjenama da su zločine nad Talijanima, "mučenicima u fojbama", prouzročile krvoločna mržnja i bijes te slavenske aneksionističke težnje koje su prevagnule u ugovoru 1947. te su poprimile obrise etničkog čišćenja

  • 12. veljače
Mesić uzvraća talijanskom predsjedniku tvrdnjama da je u njegovu govoru nemoguće previdjeti natruhe otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma 

  • 13. veljače
Talijanski premijer Prodi poručio da je zgrožen i ogorčen Mesićevim izjavama

  • 14. veljače
Europska komisija stala uz Italiju ocijenivši Mesićeve izjave neprimjerenima, a bez ikakvih komentara na izjave talijanskog predsjednika

  • 15. veljače
Sanadera stao u obranu Mesića, ocjene Europske komisije nazvao jednostranim i neprihvatljivim

  • 16. veljače
Hrvatsko MVP uputilo prigovor zamjenici glasnogovornika EK

  • 17. veljače
Predsjednik Mesić šalje Talijanima pomirljivu izjavu, odgovorila samo Farnesina

Diplomatski rat s Italijom

  • kraj siječnja
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za talijansku televiziju TG2 ocijenio da su zločini u fojbama posljedica prethodnih fašističkih zločina koji su izazvali osvetu



Gordana Galović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:21