Sanader: Do ponoći sam telefonirao o plinu

ZAGREB - Umjesto u svečanoj loži splitske Spaladium arene, premijer Ivo Sanader u petak je cijelu večer proveo radno, uz telefon, razgovarajući o plinskoj krizi s državnicima iz EU. Tako barem tvrde njegovi suradnici iz Vlade, koji kažu da premijer nije mogao do kraja koncentrirano na TV-u gledati ni utakmicu između Hrvatske i Južne Koreje. Sanader je danas  u Splitu, gdje je sudjelovao na obilježavanju obljetnice HDZ-a, i sam rekao da nije došao na rukomet jer je do 23 sata razgovarao s dužnosnicima iz EU.



Odluku da ne ide u Split na otvaranje Svjetskog rukometnog prvenstva, doznajemo, Sanader je donio u zadnji čas, u petak popodne. - Premijer je procijenio da mu je važnije koordinirati dogovore oko plina - objasnio je glasnogovornik Zlatko Mehun. Neslužbeno doznajemo da je sve do petka uvečer bila otvorena čak i opcija da premijer u subotu putuje u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Medvedevim.



Sporna organizacija




No, nakon višesatnih večernjih konzultacija s europskim dužnosnicima odustalo se od puta u Rusiju, pa tamo nije otišao ni potpredsjednik Polančec čiji se odlazak najavljivao. Pojavila se, međutim, i informacija da Sanader u Split nije išao zato što u Vladi nisu bili zadovoljni načinom na koji su Rukometni savez i organizatori predvidjeli ceremoniju otvaranja prvenstva. U Hrvatskom rukometnom savezu ne znaju ništa o tome. Nisu zabrinuti niti ogorčeni što ne samo premijer, nego ni predsjednik Mesić nije došao.



Mesić nije ni planirao doći



- Njihov dolazak nije ni potvrđen, iako smo unaprijed učinili sve u organizacijskom smislu da sve protekne u najboljem redu ako oni dođu. Potpuno smo svjesni da su državnički poslovi, ponajprije situacija vezana uz plinsku krizu, važniji od našeg SP-a. Svjetsko prvenstvo je za Hrvatsku velika stvar, no plin je važniji. Tko bi premijeru i predsjedniku oprostio da zbog pomanjkanja plina dođe do raspada sustava - kaže dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac. Nada se da će i predsjednik i premijer doći na zatvaranje prvenstva i na finale u kojem će, siguran je Gobac, igrati i Hrvatska.



Mesićeva glasnogovornica Danja Šilović-Karić danas je rekla kako predsjednik Mesić nije otkazao svoj dolazak u Split jer, kaže, “ni u jednom trenutku nije bilo ni planirano da će on ići onamo”. No, potvrdila je da će predsjednik sigurno doći na jednu utakmicu hrvatske reprezetacije, a nada se da će to biti finale u Zagrebu.






Nikola Jelić, Predrag Žukina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:16