SDP traži raspravu o Vjesniku

ZAGREB - Optužbama za zadiranje u neovisnost medija nastavlja se ofenziva SDP-a protiv HDZ-a.



Ocjenjujući da se list Vjesnik "srozao na razinu stranačke promidžbe, kako se bez javnog natječaja postavljaju glavni urednici, te kako je zbog čudnih reorganizacija ugrožena sudbina novina koje su nekada predstavljale visoke dosege novinarstva", zastupnici SDP-a zatražili su saborsku raspravu o odgovornosti Vlade zbog teškog stanja u Vjesniku.

Krajem prošlog tjedna SDP-ovci su, drugi put, Vladimiru Šeksu uputili zahtjev da se na dnevni red sjednice Sabora uvrsti interpelacija o odgovornosti Vlade zbog stanja u Vjesniku. Tvrde da Vlada krši odredbe Zakona o medijima koje jamče neovisnost, raznovrsnost i pluralizam medija.

'Čudni poslovi'



- Vjesnik je javno dobro i sramota je to što se s njime čini!  U jednoj od tih čudnih reorganizacija odvojene su u jednu tvrtku same novine, a u drugu tiskara i nekretnine Vjesnika, i to bez ikakve diobene bilance! Želimo da se o tome raspravi u Saboru - kaže jedan od autora SDP-ove interpelacije Antun Vujić. U SDP-ovim krugovima pretpostavljaju da je namjera reorganizacije prodaja vrijedne tiskare i nekretnina, dok bi se dnevni list, sada kad je ostao bez ičega, jednostavno ugasio. Budući da je predsjednik Sabora Šeks već jednom odbio uvrstiti u proceduru interpelaciju o Vjesniku, tvrdeći da je nepotpuna, SDP-ovci mu poručuju kako očekuju da se nadopunjena interpelacija uvrsti u najkraćem  roku.



- Ako Šeks ne pusti interpelaciju, dignut ćemo larmu - poručuje Vujić. U Vladi  opovrgavaju navode iz SDP-a i inicijativu ocjenjuju kao politikantsku.



- Vlada se nikada nije i nikada se neće miješati u uređivačku politiku bilo kojega medija, pa tako ni Vjesnika jer je sloboda medija i javne riječi u temeljima demokracije. Vlada ne postavlja niti bira niti razrješuje glavne urednike Vjesnika jer je taj postupak jasno određen u ovlastima NO-a Vjesnika - kaže glasnogovornik Vlade Ratko Maček, koji, međutim, prešućuje da u izboru NO-a ključnu ulogu ima Vlada kao većinski vlasnik.





Nataša Božić;Nikola Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:47