Šeksu 2006. nije smetala Kruljčeva centralna pozicija

SINJ - General Mladen Kruljac, zbog čije su središnje pozicije prošloga vikenda u svečanoj loži u Sinju, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić odlučili bojkotirati Sinjsku alku, bio je izaslanik predsjednika RH  i na Alci 2006. godine.



I tada, prije dvije godine, Kruljac je, kao Mesićev izaslanik, sjedio na središnjoj poziciji u svečanoj loži, dok je tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sjedio dva mjesta dalje od njega.


Što točno nalaže Pravilnik

U Saboru je jučer bilo nemoguće dobiti objašnjenje zašto je ove godine, kada je šef Sabora Bebić, Kruljčeva središnja pozicija bila problem dok prije dvije godine, kada je predsjednik parlamenta bio Šeks, saborski protokol nije reagirao niti je problematizirao tu činjenicu.



Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kao i njegovi najbliži suradnici iz Ureda predsjednika Sabora su na godišnjem, i nisu bili dostupni za komentar.



U Sinju, pak, u pokušaju da objasne nesporazum vade iz ladica Pravilnik o Alci u kojemu se definira da se glavnim gostom Alke smatra pokrovitelj odnosno njegov izaslanik.



- Pokrovitelj Sinjske alke nije Stipe Mesić, već institucija Predsjednika Republike Hrvatske.



Izaslanik na Sinjskoj alki može biti svatko koga ovlašteni predstavnik pokrovitelja odredi i ta je osoba dio ceremonijala Alke - objašnjavaju u VAD-u.



U poglavlju VI. Pravilnika o Alki, u točki 10. tako uz ostalo stoji: “Nakon sviranja himne vojvoda na konju drži kraći govor u kojemu na početku ponaosob pozdravlja predstavnika pokrovitelja Alke, ostale uzvanike, goste i narod ne navodeći imena”. Točka 28. propisuje: “Poslije proglašenja slavodobitnika vojvodin ađutant i alkar slavodobitnik okreću konje prem loži.


Pokrovitelj oduvijek glavni

Potom predstavnik pokrovitelja Alke uz prigodan govor čestita Alkaru slavodobitniku na pobjedi i uručuje mu osobno dar pokrovitelja.”



U alkarskim dokumentima se, dakle, spominje samo izaslanik pokrovitelja i on je uvijek bio glavni gost.




SDP: Sanader je uvrijedio i Sinj i njegove građane

Sinjski SDP u srijedu je poručio premijeru Ivi Sanaderu da je uvrijedio Sinj i Sinjane kroz prepucavanja s predsjednikom RH zbog mjesta u počasnoj loži na Alci. -Premijeru je trebalo biti poznato da je u  loži glavni gost izaslanik pokrovitelja Alke - kaže se u priopćenju SDP-a Sinj.



Nataša Božić, Toni Paštar/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:27